Van romantiek tot postmodernisme Bekijk groter

Van romantiek tot postmodernisme

Opvattingen over Nederlandse literatuur

Verkrijgbaar

Een overzichtelijke literatuurgeschiedenis met het accent op de rol van literatuuropvattingen. Aan de orde komen de stromingen romantiek, realisme, naturalisme, symbolisme, modernisme & avant-garde en postmodernisme.

Meer details

38,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2010, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 316p.

Meer informatie

Niet alleen de literatuur heeft een geschiedenis, maar ook de bestudering ervan. Van romantiek tot postmodernisme is een literatuurgeschiedenis waarin het accent ligt op de rol van literatuuropvattingen. Het boek laat schrijvers en critici aan het woord die het literaire gezicht van Nederland bepaalden vanaf de romantiek tot op heden en beschrijft hoe auteurs erin slaagden hun ideeën ingang te doen vinden via allerlei instituties, zoals tijdschriften, uitgevers en de literaire kritiek.

Aan de orde komen de stromingen romantiek, realisme, naturalisme, symbolisme, modernisme & avant-garde en postmodernisme. In de behandeling van deze stromingen ligt de nadruk steeds op de rol van poëticas of literatuuropvattingen van zowel auteurs als critici. Die opvattingen worden in een Europees-literaire context geplaatst en verbonden met ontwikkelingen binnen het literaire veld. Na elk hoofdstuk volgt een uitvoerige bibliografie.

Door zijn overzichtelijke indeling is Van romantiek tot postmodernisme, naast een prettig studieboek, ook een uitstekend naslagwerk.

Deze uitgave is een volledige herziening van Twee eeuwen literatuurgeschiedenis Poëticale opvattingen in de Nederlandse literatuur.

Auteurs

G.J. van Bork

Drs. G.J. van Bork was verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde eerder het Letterkundig lexicon voor de neerlandistiek en De Nederlandse en Vlaamse auteurs.


N.T.J. Laan (red.)

Dr. N.T.J. Laan is verbonden aan de Afdeling Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam.

Eerder verscheen van hun hand Kunst en letterkunst, een bundel opstellen over beeldende kunst, muziek en literatuur.