De filosofe op de troon Bekijk groter

De filosofe op de troon

Het literaire werk van Catherina II van Rusland

9789080636385

Verkrijgbaar

Eerste kennismaking in ons taalgebied met het literaire werk van Catherina de Grote, een veelzijdige vrouw die met de opiniemakers van haar tijd correspondeerde en die Rusland cultureel op de wereldkaart heeft geplaatst.

Meer details

21,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Benerus
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 252p.

Meer informatie

Catherina II van Rusland regeerde van 1762 tot 1796. Als Duitse prinses op de Russische troon deed ze alle moeite om het Russisch onder de knie te krijgen. Haar literaire werk is grotendeels geschreven in de taal van haar tweede vaderland, dat ze trouw diende en trots verdedigde tegen critici in binnen- en buitenland. De laatste jaren staat deze wat in de vergetelheid geraakte schrijfster weer in de belangstelling.

Dit boek brengt een portret van Catherina de Grote als politica, vrouw en literator en een bloemlezing uit de talrijk genres die ze beoefende: komedies, columns, sprookjes, polemieken, aforismen. Catherina gebruikte haar geschriften als wapen in de politieke arena en als rechtvaardiging van haar politiek programma dat bij conservatieve tijdgenoten op veel kritiek stuitte. Dit boek is de eerste kennismaking in ons taalgebied met het literaire werk van een veelzijdige vrouw die met de opiniemakers van haar tijd correspondeerde en die Rusland cultureel op de wereldkaart heeft geplaatst.

Auteurs

Emmanuel Waegemans

Emmanuel Waegemans (1951) doceert Russische literatuur en cultuur aan de KU Leuven. Hij is de auteur van Geschiedenis van de Russische literatuur 1700-2000 en heeft grote belangstelling voor de 18de eeuw en de betrekkingen tussen Rusland en de Nederlanden.