Nieuw Stap voor stap naar stevig leiderschap Bekijk groter

Stap voor stap naar stevig leiderschap

Een praktische handreiking voor leidinggevenden in het onderwijs

9789085602224

Verkrijgbaar

Stapstenen om actief en praktisch aan de slag te gaan als leidinggevende in het onderwijs rond belangrijke thema's.

Meer details

26,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2022, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 136p.

Meer informatie

Leidinggeven in het onderwijs voelt soms aan als lopen door mul zand. Leidinggevenden hebben te maken met complexe situaties en moeten het hoofd bieden aan lastige omstandigheden. Meer dan eens hebben ze daar niet of nauwelijks invloed op. Hoe meer aandacht ze geven aan het zand dat op hun pad ligt, hoe minder oog ze hebben voor de omgeving en hoe meer negatieve energie er vrijkomt. Misschien is dat een van de belangrijkste oorzaken van het landelijk tekort aan schoolleiders dat op dit moment zelfs hoger is dan het lerarentekort.

Waar leidinggevenden wél invloed op hebben, is hoe ze omgaan met het zand waar ze doorheen moeten. Actief en praktisch aan de slag gaan met wat ze op hun pad tegenkomen zorgt voor positieve energie. De stapstenen in dit boek helpen daarbij. De stapstenen zijn gegroepeerd rond een aantal belangrijke thema’s die antwoord geven op de waarom- en waartoe-vraag (collectieve ambitie), de hoe-vraag (met moed) en de wat-vraag (aan de slag met je mensen en aan de slag met jezelf).

De stapstenen leggen steeds een link met de volgende acht aspecten, die in deel 2 van het boek aan de hand van een visual worden uitgewerkt:

  1. Collectieve ambitie
  2. Inspireren
  3. Communiceren
  4. Duidelijk zijn over resultaat en feedback geven
  5. Assertief optreden
  6. Hitteschild zijn
  7. Een gezaghebbende, maar dienende en bescheiden attitude
  8. Sturen op flow

De thema’s en de bijbehorende stapstenen geven de leidinggevende vaste grond en daarmee stevigheid onder de voeten. Daardoor kan hij meer oog hebben voor de omgeving en van beslissende betekenis zijn voor mensen die daar werken!       

De auteurs van dit boek hebben allemaal ruime ervaring vanuit verschillende rollen in het onderwijs. Ze houden van onderwijs en van de mensen die in het onderwijs werken. Als trainers en coaches zijn ze dagelijks aan het werk met leidinggevenden in het onderwijs.  

Gerelateerde titels

Auteurs

Dick Both

Dick Both studeerde Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de universiteit Utrecht en is als senior managementadviseur bij Driestar Educatief hoofdzakelijk werkzaam rond het thema leiderschap.


Alex de Bruijn

A.J. (Alex) de Bruijn begeleidt teams, leidinggevenden, bestuurders en toezichthouders bij leiderschap- en organisatieontwikkeling als adviseur, coach, trainer en ontwikkelaar. Hij doet dit vanuit het organisatieadviesbureau Both & De Bruijn; leiderschap ontwikkelen! Alex is met name werkzaam in de onderwijs- en zorgsector. Hij was achtereenvolgens leraar, adjunct-directeur en directeur op diverse basisscholen en managementadviseur bij Driestar educatief in Goud.


Bram ter Harmsel

A.W.A. (Bram) ter Harmsel begeleidt teams, leidinggevenden, bestuurders en toezichthouders bij leiderschap- en organisatieontwikkeling als adviseur en coach. Hij doet dit vanuit zijn bureau Ter Harmsel Expertise. Bram is met name werkzaam in de onderwijs- en zorgsector.
Bram heeft vanuit verschillende rollen jarenlange ervaring in leidinggeven aan mensen en teams.


Rens Rottier

Drs. L.N. (Rens) Rottier werkte als leraar en onderwijsadviseur en was leidinggevende van een school voor speciaal onderwijs. Op dit moment is hij bestuurde van Driestar educatief in Gouda. Daarnaast is hij ook adviseur leiderschap en coaching en werkt hij regelmatig met leiders en leidinggevende teams aan  persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en teamontwikkeling. Na de lerarenopleiding studeerde Rens pedagogiek, onderwijskunde en  orthopedagogiek.