De kern van leiderschap Bekijk groter

De kern van leiderschap

Verklaringen en verzinsels

9789085601135

Verkrijgbaar

Interessante inzichten en een bruikbaar en helder model om leiderschapsvormen en -capaciteiten mee te bepalen. Gebaseerd op onderzoeksresultaten en theorieën uit verschillende vakgebieden, interviews met leidinggevenden en een jarenlange persoonlijke ervaring.

Meer details

34,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2021, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 256p.

Meer informatie

Het denken over leiderschap lijkt actueler dan ooit. Vooral als het niet goed gaat, in de politiek, in de voetbalwereld, in de zorg, klinkt de roep om nieuw leiderschap. De gedachten en uitspraken centreren zich dan vrijwel altijd rondom de individuele kenmerken van een geromantiseerde persoonlijkheid. De ideale leider vertoont vaak meer overeenkomsten met helden uit films en verhalen, dan met werkelijke personen in echte situaties. Onderzoeken en publicaties over leiderschap blijven vaak beperkt tot specifieke vakgebieden, terwijl juist de combinatie van onderzoeksresultaten en theorieën uit verschillende vakgebieden (zoals sociologie, ethologie en neurologie) interessante inzichten oplevert. Dit boek is het resultaat van een analyse van zeer veel, uiteenlopend onderzoek, interviews met en uitspraken van managers, bestuurders en toezichthouders en van de jarenlange ervaring van de auteur in verschillende bestuurlijke functies. Het levert interessante inzichten op en een bruikbaar en helder model om leiderschapsvormen en -capaciteiten mee te bepalen.

Het boek is bedoeld voor leidinggevenden (managers, bestuurders), beleidsmakers, politici, personeelsfunctionarissen etc., maar ook voor liefhebbers en professionals (hbo- en academisch niveau).

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Jo Caris

Prof. (em.) dr. G.J. ( Jo) Caris (1945) studeerde organisatiepsychologie en promoveerde op 'Laten praten', over leidinggeven en kwaliteit van consulten. Hij werkte dertig jaar als bestuurder in verschillende sectoren in de zorg en was (vice-)voorzitter van de brancheorganisaties. In 2005 maakte hij de overstap naar Tias (Universiteit van Tilburg) als Academic Director voor de Master of Health Administration en de leergang voor Toezichthouders van Maatschappelijke Ondernemingen. Hier bekleedde hij als bijzonder hoogleraar de leerstoel 'Organisatieontwikkeling in de zorg' en was hij als wetenschapscoördinator verbonden aan een topklinisch ziekenhuis. Jo Caris combineert praktijk met een breed terrein van wetenschappen (sociologie, psychologie, economie, biologie) op het gebied van leiderschap en organisatie. Momenteel is hij als vrijwilliger verbonden aan Alzheimer Nederland.