Schakels in de school Bekijk groter

Schakels in de school

Beginnend leidinggeven in het primair onderwijs

Verkrijgbaar

Dit boek bespreekt de vaardigheden die een beginnend leidinggevende in het basisonderwijs nodig heeft. Bedoeld voor nascholingstrajecten voor middenmanagement en kan ook ingezet worden op de lerarenopleiding.

Meer details

29,50 € incl. btw

Datasheet

colofonpaperback - 256p.
jaar2011, 1ste druk
UitgeverijCoutinho

Meer informatie

Steeds meer leerkrachten krijgen naast het leraarschap een leidinggevende rol in de school. Voor een functie als adjunct-directeur, bouwcoördinator, teamleider, taal- of rekencoördinator zijn leidinggevende vaardigheden onmisbaar. Maar leidinggeven op school is een vak apart: ook een goede leraar met veel ervaring moet nog veel leren voordat hij goed leiding kan geven.

Schakels in de school bespreekt de vaardigheden die een beginnend leidinggevende in het basisonderwijs nodig heeft. De volgende onderwerpen komen aan bod: de maatschappelijke opdracht en verwachtingen van de school, de school als organisatie, leidinggeven aan collega's, het imago van een school, personele, financiële en juridische aspecten, en kwaliteitszorg.

Elk hoofdstuk opent met een casus, waarop de auteurs terugkomen na bespreking van de theorie. Tevens is er veel aandacht voor de praktische vaardigheden van goede leiders. Door de samenvattingen, reflectieve opdrachten, verwijzingen naar de NSA-competenties en handige vragenlijsten is het een zeer praktisch en bruikbaar studieboek. Telkens is er aandacht voor de vraag of leiderschap past bij de lezer. De auteurs houden rekening met de dynamiek in het onderwijs. Informatie die snel verandert, staat op de bijbehorende website.

Schakels in de school is bedoeld voor nascholingstrajecten voor middenmanagement en kan ook ingezet worden op de lerarenopleiding.

Auteurs

Eric Verbiest

Eric Verbiest is emeritus lector bij Fontys Hogescholen voor Schoolontwikkeling en Schoolmanagement. Hij is gastprofessor Onderwijsinnovatie aan de Universiteit Antwerpen.


Jan Wolsing

Jan Wolsing is als consultant verbonden aan Fontys Hogescholen en verzorgt lessen over organisatie en management. Vanuit Fontys is hij verbonden aan Magistrum Management Opleidingen.