Standplaats Istanbul Bekijk groter

Standplaats Istanbul

Lange lijnen in de cultuurgeschiedenis van Turkije

9789491921582

Verkrijgbaar

Een blik op onbekende culturele aspecten van Turkije in 26 populairwetenschappelijke artikelen, met veel kleurenillustraties.

Meer details

20,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Uitgeverij Jurgen Maas
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze paperback met flappen
Aantal pagina's 320p.
Extra veel illustraties in kleur

Meer informatie

Culturele ontwikkelingen, nu en in het verre verleden, bieden een verrassende invalshoek voor wie Turkije wil begrijpen. Ze laten zien hoe de samenleving steeds weer is veranderd en verrijkt door contact met culturen, samenlevingen en religies van elders en hoe Turkije andere culturen heeft beïnvloed. Dat is interessant voor wie nieuwsgierig is naar Turkije, maar ook voor wie meer in het algemeen geboeid is door vragen op het gebied van culturele uitwisseling, identiteit, eigenheid en de Ander.

Standplaats Istanbul biedt een blik op culturele aspecten van Turkije die bij veel lezers in Nederland en Vlaanderen onbekend zijn. In zesentwintig populairwetenschappelijke artikelen komt een breed scala aan onderwerpen aan bod: van de oorsprong van de landbouw tot het cultureel erfgoed in de oude Istanbulse volkswijk Tophane, van Byzantijnse paleizen en Osmaanse publieke kranen tot Turkse televisieseries. Samen laten de hoofdstukken verrassende, lange lijnen zien in de cultuurgeschiedenis van Turkije.

De Nederlandse en Turkse auteurs zijn allen specialisten op hun vakgebied, en schrijven daarover in een toegankelijke stijl en ondersteund door vele kleurenillustraties.

Standplaats Istanbul verschijnt naar aanleiding van het zestigjarig bestaan van het Nederlands Instituut in Turkije.

Auteurs

Fokke Gerritsen

Fokke Gerritsen is archeoloog en leidt sinds 2006 het Nederlands Instituut in Turkije (Istanbul). Daarnaast is hij als docent verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij leidt opgravingsprojecten in Turkije en doet onderzoek naar vroege boerensamenlevingen. Als directeur van het NIT stimuleert hij de wetenschappelijke studie van Turkije door de tijden heen. Hij ziet het instituut als ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis, culturen en samenlevingen van de regio.


Hanneke van der Heijden

Hanneke van der Heijden studeerde taal- en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Tilburg en Turkse talen en culturen aan de Universiteit Utrecht. Ze deed onderzoek naar tweetaligheid en werkte als docent Nederlands aan de Universiteit van Ankara. Sinds 2000 is ze werkzaam als literair vertaler en tolk Turks. Ze vertaalde romans en korte verhalen van onder andere Orhan Pamuk, Oğuz Atay, Ahmet Hamdi Tanpınar en Yusuf Atılgan. Daarnaast publiceert ze over literatuur uit Turkije.