Welke taal spreekt de muziek? Bekijk groter

Welke taal spreekt de muziek?

Muziekfilosofische beschouwingen

9789055736041

Verkrijgbaar

Beschouwingen over centrale vragen uit de muziekfilosofie, zoals die sinds enkele decennia vooral in Engeland en Amerika is opgekomen. Toegankelijk geschreven.

Meer details

16,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2005
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

Meer informatie

Muziek is iets waar we van kunnen genieten en waar we helemaal in kunnen opgaan. Misschien is het wel de kunst waar we ons van alle kunsten het meest in kunnen verliezen. Dat is een groot raadsel. Hoe komt het dat dit abstracte verschijnsel, bestaande uit pure klank, ons zo kan ontroeren en vervoeren?

In het Nederlandse taalgebied bestaan nauwelijks boeken waarin op een filosofische manier over muziek gesproken wordt. Dit boek voorziet in die leemte. Er zijn beschouwingen in gebundeld over centrale vragen uit de muziekfilosofie, zoals die sinds enkele decennia vooral in Engeland en Amerika is opgekomen. Geen hoogdravende metafysische beschouwingen maar toegankelijk geschreven opstellen over concrete vragen die door het verschijnsel muziek worden opgeroepen. Wanneer gaat klank over in muziek? Hoe luisteren we eigenlijk naar muziek en wat ervaren we dan? Wat is een muziekwerk voor een soort object, waarin verschilt het bijvoorbeeld van een schilderij? Blijft de Mattheüs-Passion nog wel de Mattheüs-Passion als je de oorspronkelijke tekst vervangt door een Nederlandse vertaling? Muziek wordt vaak als een taal beschouwd, maar gaat die vergelijking wel op? Welke 'taal' spreekt de muziek eigenlijk? Kan muziek iets meedelen of een verhaal vertellen? Of is muziek de taal der emoties, en wat bedoelen we daar dan eigenlijk mee? Hoe kan muziek, een verschijnsel dat bij uitstek geldt als tijdelijk en vluchtig, zo sterk een besef van tijdloosheid opwekken? En hoe verhouden muziek en stilte zich?

Auteurs

Erik Heijerman

Drs. Erik Heijerman is docent wiskunde en doceert regelmatig muziekfilosofie aan het  HOVO van diverse universiteiten (Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Tilburg). Zijn huidige onderzoek richt zich op diepgang in de muziek, en muziek en metafoor. Hij is muzikaal actief in de Domkerk in Utrecht. Hij is redacteur van Welke taal spreekt de muziek? (Budel: Damon, 2007).


Albert van der Schoot

Dr. Albert van der Schoot is docent esthetica en cultuurfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam, en docent muziekfilosofie aan de Universiteit Antwerpen. Zijn huidige onderzoek richt zich onder meer op de ontwikkeling van het cultuurrelativisme, en op de ontwikkeling van de absolute muziek. Hij is redacteur van Welke taal spreekt de muziek? (Budel: Damon, 2007).