Verkrijgbaar
Dit boek behandelt in historisch perspectief filosofische theorieën over de kunst vanaf Plato tot heden. Voor een breed publiek.
Dit product is niet meer op voorraad
Beschikbaarheidsdatum: 01-01-1999
De filosofie en de kunsten
Dit boek behandelt in historisch perspectief filosofische theorieën over de kunst vanaf Plato tot heden. Voor een breed publiek.
Ontvanger :
* Verplichte velden
of Annuleren
Uitgeverij | Damon |
Jaar van uitgave | 1999 |
Bindwijze | hardcover |
Aantal pagina's | 512p. |
Extra | met kleurenillustraties |
Dit boek behandelt in historisch perspectief filosofische theorieën over de kunst vanaf Plato tot heden. Het besteedt uitgebreid aandacht aan belangrijke vraagstukken van de esthetica zoals schoonheid, het verhevene, het esthetische waardeoordeel, moderniteit, postmoderniteit, aan de vraag 'wat zijn kunstwerken?' enz.
De titel 'De filosofie en de kunsten' verwijst bovendien naar de verhouding van de 'schone' kunsten tot de levenskunst en kunst van de politiek (Plato, Nietzsche, Adorno). Hij verwijst tevens naar de aanname van een metafysische ordestructuur van de werkelijkheid en de natuur, naar de goddelijke kunst dus, en uiteindelijk naar de crisis waarin deze aanname in de moderne tijd terecht is gekomen - een crisis die op haar beurt haar repercussies had op het terrein van de kunsten.
De titel signaleert tenslotte dat in dit boek de bespreking van concrete kunstwerken even belangrijk is als de theorie?n over de kunsten. Het boek wil enerzijds leren theoretische problemen in een historische context te analyseren, en wil zo mogelijk oplossingen voorstellen. Anderzijds wil het leren met plezier te kijken, te luisteren en te lezen, aan de hand van bepaalde werken of werkgroepen (bijvoorbeeld van Aischylos, Euripides, Beckett, Mahler, Titiaan, Cézanne, Duchamp, Beuys, Warhol, Naumann, Tarkowskij, Truffaut, enz.).
Het boek vermijdt vakjargon en richt zich tot een zeer gevarieerd publiek, de vakcollega evenzeer als de kunstzinnig en filosofisch geïnteresseerde leek, studenten wijsbegeerte, kunst-studenten en studenten kunstwetenschappen.
Dr. Thomas Baumeister was tot zijn pensionering universitair hoofddocent voor de Geschiedenis van de Moderne Wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is auteur van onder meer ‘Selbstporträt und Selbstbewustsein’, Tijdschrift voor Filosofie 62 (2000); ‘Alain on World, Human Nature and Happiness’, Transcultural Studies 4 (2008); ‘Über Willensfreiheit: Gedanken im Anschluss an Hume und Peter Bieri’, Tijdschrift voor Filosofie (2010). Van zijn De filosofie en de kunsten: van Plato tot Beuys (Budel: Damon, 1999) verscheen de Duitse versie Die Philosophie der Künste: Von Plato bis Beuys (Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 2012).