Een filosofie van de fotografie Bekijk groter

Een filosofie van de fotografie

9789086840113

Verkrijgbaar

Flusser acht de uitvinding van de fotografie minstens zo belangrijk als de uitvinding van het schrift. Hij laat zien dat de uitvinding van de fotografie het door apparaten gemaakte technische beeld een sleutelmoment in de menselijke cultuur is.

Meer details

18,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2007
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 140p.

Meer informatie

Dit essay van Vilém Flusser (zijn meest vertaalde werk in achttien talen, maar nog niet eerder in het Nederlands) gaat verder dan de fotografie-essays van Sontag, Benjamin en Barthes. Flussers analyse van de fotografie is een aanzet tot een nieuwe cultuurkritiek. Via het combineren van concepten uit onder meer de thermodynamica, de psychologie en de communicatieleer worden begrippen als apparaat, gewoonte, informatie, spel enz. geherdefinieerd.

Flusser hanteert in dit boek een heel eigen begrippenapparaat om een aantal voor de hand liggende vragen (wat is een beeld, wat is een foto, wat is een fototoestel?) inzichtelijk te maken. Hier is een bijzondere fototheoreticus aan het woord: iemand die het nu eens niet heeft over fotos als documenten, die fotos niet bespreekt in termen van representatie of realisme, laat staan kunst, maar in termen van computatie, calculatie en projectie: een foto is een beeld van concepten. Flusser acht de uitvinding van de fotografie minstens zo belangrijk als de uitvinding van het schrift. Hij laat zien dat de uitvinding van de fotografie het door apparaten gemaakte technische beeld een sleutelmoment in de menselijke cultuur is.

Auteurs

Vilém Flusser

Vilém Flusser (Praag 1920-1991) vluchtte in 1938 voor de Nazis en kwam via Londen in Sao Paolo terecht. In 1963 werd hij professor in de communicatiefilosofie en publiceerde een aantal boeken in het Portugees. Begin jaren zeventig keerde hij terug naar Europa. Flusser opereerde op verschillende terreinen: design, architectuur, mediakunst, computergraphics.