De vlucht van de nachtegaal Bekijk groter

De vlucht van de nachtegaal

Een filosofisch pleidooi voor de muzikant

9789082894240

Verkrijgbaar

Met het verhaal van de nachtegaal van Andersen als leidraad gaat muziekfilosofe Marlies De Munck op zoek naar de rol van de uitvoerder in hoe we denken over muziek.

Meer details

13,99 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Letterwerk
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 61p.

Meer informatie

De vlucht van de nachtegaal: Een filosofisch pleidooi voor de muzikant

In het najaar van 1844 ging de Deense schrijver Hans Christian Andersen naar het pas geopende park Tivoli. Na dat bezoek schreef hij het sprookje van de Chinese nachtegaal. De kleine nachtegaal betovert iedereen. Tot zijn wonderlijke gezang overvleugeld wordt door dat van een mechanische kunstvogel. De nachtegaal slaat meteen op de vlucht. Jaren later keert hij terug. Met zijn zang redt hij de keizer op de drempel van de dood.

Het verhaal van Andersen is de leidraad in dit nieuwe boek van muziekfilosofe Marlies De Munck. Ze laat zien hoe de kwetsbaarheid van de uitvoerder samenhangt met hoe we denken over muziek. In de vlucht van de nachtegaal vindt ze een antwoord op de dilemma’s van de muzikant.

Auteurs

Marlies De Munck

Marlies De Munck doceert muziekfilosofie aan de Universiteit Antwerpen en aan KASK Conservatorium Gent. Eerder publiceerde ze bij Letterwerk het boek ‘Waarom Chopin de regen niet wilde horen (en andere vragen uit de filosofie van de muziek)’.