Kunnen machines kijken? Bekijk groter

Kunnen machines kijken?

Aanzet voor een nieuwe filosofie van de fotografie

9789082571288

Verkrijgbaar

Een filosofische kijk op sociale media. Een toegankelijke, heldere inleiding tot de actuele filosofie van de fotografie.

Meer details

12,99 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijLetterwerk
Jaar van uitgave2018
Bindwijzepaperback met flappen
Aantal pagina's64p.

Meer informatie

Kunnen machines kijken?

Zeker. Een onbemande camera op de snelweg kan je nummerplaat lezen. En de camera vooraan op je smartphone kan je gezicht herkennen.

Maar wordt er ook écht gekeken door zulke vormen van Artificiële Intelligentie? Je intuïtie zegt van niet. Waar ligt het verschil tussen een machine en een menselijke kijker?

Vandaag kijken machines niet alleen in jouw plaats. Ze helpen je ook elke dag méér te kijken. Met de steile opmars van de smartphone-camera is fotografie nog nooit zo toegankelijk geweest. Maar wat is er te zien op de talloze portretten en scènes die voorbij flitsen?

Fotografie is niet meer wat het was op het einde van de twintigste eeuw. De tijd is rijp voor een nieuwe filosofie van de fotografie. Dit boekje snijdt twee vragen uit dat domein aan. Kan een zelfkijkende camera echt zelf kijken? En twee, hoe sociaal zijn de beelden op sociale media?

Auteurs

Thomas Crombez

Thomas Crombez (1978) is docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Antwerpen), aan Sint Lucas Antwerpen, en aan de Universiteit Antwerpen. Hij doceert kunstfilosofie, theatergeschiedenis en geschiedenis van de grafische vormgeving.