Waarom Chopin de regen niet wilde horen Bekijk groter

Waarom Chopin de regen niet wilde horen

En andere vragen uit de filosofie van de muziek

9789082571240

Verkrijgbaar

De vraag naar de betekenis van muziek loopt als een rode draad door de westerse muziekfilosofie. De Munck schetst een fascinerend panorama van de denkers en muzikanten die zich hierover het hoofd braken.

Meer details

12,99 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijLetterwerk
Jaar van uitgave2017
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's64p.

Meer informatie

In 1838 reisde Frédéric Chopin naar Mallorca om de winter te ontvluchten. Hij kreeg er ruzie met zijn minnares, de Franse schrijfster George Sand. Niet over het onverwacht barre weer op het Spaanse eiland, maar over de betekenis van muziek.

Heeft muziek wel iets te betekenen? Wat vertellen de klanken van een muziekstuk? Kan een compositie opgevat worden als een verhaal? De vraag naar de betekenis van muziek loopt als een rode draad door de westerse muziekfilosofie.

Terwijl Plato muziek zonder woorden nog uiterst verdacht vond, kwam in de 19de eeuw het idee van de ‘absolute muziek’ opzetten. Muziek verklaarde zichzelf onafhankelijk van het woord.

De Munck schetst een fascinerend panorama van de denkers en muzikanten die zich hierover het hoofd braken. Ze betoogt dat luisteraars samen, tijdens de muzikale ervaring, betekenis produceren. Deze betekenis volgt rechtstreeks uit de manier waarop we over muziek denken.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Marlies De Munck

Marlies De Munck doceert muziekfilosofie aan de Universiteit Antwerpen en aan KASK Conservatorium Gent. Eerder publiceerde ze bij Letterwerk het boek ‘Waarom Chopin de regen niet wilde horen (en andere vragen uit de filosofie van de muziek)’.