Levenswerk Bekijk groter

Levenswerk

Life's Work

9789079372126

Verkrijgbaar

Negen videoportretten van kunstenaars boven de tachtig in boekvorm, met drie diepgaande essayistische bijdragen.

Meer details

29,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Pels & Kemper
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 200p.
Extra geïllustreerd, Nederlands/Engels

Meer informatie

Margriet Luyten richt zich in haar project Levenswerk in video op kunstenaars van boven de tachtig. Het gaat om negen kunstenaars in de laatste fase van hun werkzame leven: Armando, JCJ Vanderheyden, Loes van der Horst, Ger Lataster, Nono Reinhold, Henk Peeters, Co Westerik, Ata Kandó en Roger Raveel. Vijf van hen overleden kort na elkaar; hun levenswerk is voltooid.

Leven-werken-sterven ligt bij de kunstenaar wellicht complexer dan bij de meeste mensen, want kunst en leven vormen bij hen een onlosmakelijk geheel. Persoon en werk zijn daarbij in zeker opzicht 'openbaar bezit' en de kunstwerken tillen de maker als het ware over de dood heen.

In trage beelden toont zij de negen kunstenaars en hun ateliers en slaagt er daarbij in volgens directeur Hendrik Driessen van Museum De Pont 'hun blik niet op haar en de camera te richten, maar op zichzelf. Zo laat zij ons ervaren hoe bijzonder het is als wijzelf verinnerlijken, juist met deze kunstenaars, waarnemers bij uitstek.'

Dit boek wil een zelfstandig geheel vormen naast het videoproject Levenswerk. Grafisch ontwerper Bart Smit slaagde erin het filmische om te zetten in een zorgvuldige reeks stills. Drie auteurs leverden diepgaande essayistische bijdragen, die ieder ingaan op gerelateerde aspecten: Douwe Draaisma over stillevens, vanitas en de stille portretten van de negen kunstenaars, kunsthistoricus Leo Delfgaauw over de iconografie van de levenstrap in relatie tot kunstenaars en kunstfilosoof Peter Sonderen over het verschijnsel kunstenaarsoeuvre, de dood en de Italiaanse beeldhouwer Antonio Canova.

Zie ook Levenswerk II. De kunstbemiddelaars

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Margriet Luyten