Kunst op Nederlandse stations Bekijk groter

Kunst op Nederlandse stations

9789068687880

Verkrijgbaar

Een beschrijving van de complete collectie van ruim 300 kunstwerken op Nederlandse spoorwegstations.

Meer details

24,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 264p.
Extra 27,5 x 24 cm - 450 illustraties in kleur

Meer informatie

Uitgave in samenwerking met Bureau Spoorbouwmeester Utrecht

De spoorwegen hebben tijdens de periode van ontwikkeling en uitbouw van het Nederlandse spoornetwerk niet alleen de noodzakelijke civieltechnische en bouwkundige voorzieningen aangelegd, maar zich ook in culturele zin gemanifesteerd. Veel beeldend kunstenaars en vormgevers hebben in de loop der tijd kunstwerken gerealiseerd. Sommige kunstwerken zijn als decoratie geïntegreerd in een bestaand bouwwerk, andere nemen een autonome plek in de ruimte in.

In Kunst op Nederlandse stations wordt de eigenheid van de complete collectie van ruim driehonderd kunstwerken beschreven en getoond. Een collectie met verschillende opdrachtgevers – spoorpartijen, overheden en maatschappelijke instanties – maar met een gemeenschappelijk doel: het veraangenamen van de reis.

Auteurs

Laura van Grinsven


Van dezelfde auteur:

Dirk van Weelden

Dirk van Weelden (1957) debuteerde in 1987 samen met Martin Bril met Arbeidsvitaminen, het ABC van Bril&VanWeelden. Schreef romans (Tegenwoordigheid van geest, Mobilhome (Multatuliprijs 1992), Oase, Orville, Looptijd, Het Middel en Het Laatste Jaar) en ook bundels met essays en verhalen (Van Hier naar Hier, Straatsofa). Hij publiceerde in kranten, weekbladen, catalogi en bundels over beeldende kunst, fotografie, architectuur, film, literatuur. Sinds 1999 is hij redacteur van De Gids.


Peter Michiel Schaap