Verderbij Bekijk groter

Verderbij

De toegevoegde waarde van de leidinggevende aan het educatief proces

9789088509261

Verkrijgbaar

Centraal in dit boek staat de toegevoegde waarde van de leidinggevende aan het educatief proces in de brede zin van het woord: de pedagogische, didactische en ontwikkelingsgerichte processen. 2de geheel herziene druk.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2019, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

Meer informatie

Wanneer moet je als leidinggevende dichtbij zijn en wanneer is het beter om afstand te nemen? Verderbij is bedoeld voor leidinggevenden, onder andere in de kinderopvang, die zich dit afvragen. Het is voor die leidinggevenden die het primair proces centraal stellen en dit vaak van wat meer afstand leiden en daarom een manier willen vinden om ook dicht(er) bij dit proces te staan. Verderbij is te gebruiken in de dagelijkse praktijk, maar ook op opleidingen voor managers, waarbij de laatsten extra kunnen profiteren van de praktijkgerichte voorbeelden en uitleg.

Centraal in dit boek staat de toegevoegde waarde van de leidinggevende aan het educatief proces. Educatief in de brede zin van het woord: het gaat om de pedagogische, didactische en ontwikkelingsgerichte processen.

Het uitgangspunt is dat leidinggevenden, direct of indirect, medewerkers faciliteren om hun vak zo goed mogelijk uit te oefenen en hen prikkelen zich verder te ontwikkelen in hun vakgebied. De praktijk leert dat dit niet altijd gemakkelijk is en Verderbij biedt hierbij een handreiking.

De auteurs Marianne van Duuren en Charlotte van Zuylen behandelen het verschil tussen leiderschap en management, nieuwe organiseervormen en samenwerkingscombinaties, oude paradigma’s en nieuwe perspectieven en visie- en waardegestuurd leiderschap voor alle managementlagen vanuit het mens- en kindbeeld van de organisatie. Daarnaast bieden ze een aantal handreikingen in de vorm van praktisch vertaalde managementmodellen en aansprekende casuïstiek. Aanvullend op het boek bieden zij op hun website www.dzmaatschap.nl praktische tips en oefeningen aan.

Auteurs

Marianne van Duuren

Marianne van Duuren. Het thema leiderschap en management is de rode draad in haar werk. Kinderopvang de sector die haar zeer na aan het hart ligt. Marianne is geboeid door processen en dynamieken in organisaties en de centrale rol van het primaire, in dit geval het pedagogische, proces. Zij werkt voornamelijk als coach, opleider, organisatieontwikkelaar en interimmanager. Zij studeerde onder andere Management & Communicatie aan de Universiteit Utrecht. Voordat zij in 1996 startte met haar eigen bedrijf werkte zij als directeur in de kinderopvang. De eerste samenwerking met Charlotte van Zuylen dateert van 1993 en heeft geresulteerd in de maatschap van Duuren, van Zuylen & partners.


Charlotte van Zuylen

Charlotte van Zuylen. Leidinggeven en besturen is Charlotte op het lijf geschreven. De visie van de maatschap, en daarmee haar eigen visie, is herkenbaar in haar leiderschap. Charlotte startte in de kinderopvang als directeur, eerst plaatselijk, later bij een grote landelijke organisatie. Naast de interimfuncties als bestuurder en directeur is Charlotte zeer betrokken bij de ontwikkeling van leidinggevenden; haar onderwijs achtergrond heeft daar zeker de basis voor gelegd. Zij werkt daarom niet alleen als interim manager zowel in de Kinderopvang als in Welzijn, maar ook als opleider, coach en adviseur. Sinds 1998 heeft zij haar eigen bureau en vanaf 2002 werkt zij vanuit de Maatschap van Duuren, van Zuylen & partners.