Eetgedrag in balans Bekijk groter

Eetgedrag in balans

Een gezonde eetopvoeding thuis en in de kinderopvang

9789088508769

Verkrijgbaar

Met aansprekende praktijkvoorbeelden en actuele kennis uit de wetenschap maakt dit boek duidelijk hoe je kinderen in de kinderopvang (en hun ouders) tot een gezond eetpatroon kunt brengen.

Meer details

18,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 200p.

Meer informatie

De kwaliteit van de kinderopvang wordt onder andere afgemeten aan het gezondheidsbeleid van de organisatie. Er is al relatief veel bekend over hoe je met jonge kinderen in beweging kunt komen. Maar hoe organiseer je een gezonde eetomgeving voor kinderen?
Junila Larsen, Universitair Docent aan de Radboud Universiteit, doet onderzoek naar eetgedrag en overgewicht. Haar onderzoek en publicaties gaan over hoe voedingspraktijken kunnen bijdragen aan een gezond eetgedrag van kinderen en hoe we kunnen voorkomen dat kinderen ongezond gaan eten.

Eetgedrag in balans gaat over het creëren van een gezonde eetomgeving. Hoe stimuleer je kinderen om groenten en fruit te eten? Hoe zorg je dat kinderen niet te veel eten? Hoe motiveer je ouders? Met aansprekende praktijkvoorbeelden en actuele kennis uit de wetenschap maakt de auteur duidelijk hoe een en ander aan te pakken is en wat de achterliggende theorie is. Ieder hoofdstuk eindigt met een samenvatting en reflectievragen waarmee de praktijk nog dichter bij komt.

Dit boek biedt een mooie verbinding tussen theorie en praktijk in een prettig leesbare stijl voor pedagogisch professionals en studenten die een pedagogische opleiding volgen.  

"Wetenschappelijke kennis over een gezonde eetopvoeding vindt haar weg niet altijd naar de praktijk. En dat is erg jammer, want er is al veel over bekend. 'Eetgedrag in balans' slaat een brug tussen wetenschap en praktijk. In dit boek vind je eenvoudige tips die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat het makkelijker wordt voor kinderen om een gezond eetpatroon aan te leren. Daarnaast is er ook aandacht voor meer complexe strategieën die je kunt gebruiken om zowel kinderen als ouders ertoe te bewegen gezond te gaan eten. De nadruk ligt op het verhogen van vaardigheden van opvoeders om gezond eetgedrag bij kinderen te bevorderen. Dit sluit mooi aan bij de zogenaamde Boosting-benadering van gedragsverandering die in opmars is: Het vertalen van wetenschappelijke kennis in concrete handvatten die geschikt zijn om te gebruiken voor iedereen. Dit boek is daarom helemaal van nu." - dr. Harm Veling is een autoriteit op het gebied van het ontwikkelen en testen van effectieve gedragsveranderingsinterventies 

Auteurs

Junilla Larsen

Junilla Larsen is Universitair Docent aan de Radboud Universiteit. Zij geeft les bij Pedagogische Wetenschappen en doet onderzoek bij het Behavioural Science Institute (BSI) naar de rol van omgevingsfactoren, zoals ouderlijke voedingspraktijken, bij het ontstaan en stimuleren van gezond – en het voorkomen van ongezond – eetgedrag bij kinderen.