Muziekkwartier Bekijk groter

Muziekkwartier

Ontwikkelingsgericht muziek maken in de kinderopvang

9789088508639

Verkrijgbaar

Via de stapsgewijze aanpak in dit boek is het voor elke kinderopvang mogelijk om de basis van muziek met jonge kinderen zelf toe te passen.

Meer details

29,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2018, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 192p.

Meer informatie

Zingen en muziek maken voorziet in een natuurlijke behoefte van jonge kinderen. Via het muzikale spel en het zingen van liedjes ontwikkelen baby’s, dreumesen en peuters zich spelenderwijs.

Vroeg starten met muziek zorgt voor een actiever brein. Er worden meer verbindingen gemaakt die positief uitwerken op de taal- en spraakontwikkeling en de sociale vaardigheden. De dagelijkse liedjes, klap- en beweegspelletjes zorgen voor oneindige uitdagingen en variaties, waarin de kinderen zich creatief, muzikaal en motorisch kunnen uiten. Via de stapsgewijze aanpak in dit boek is het nu voor elke opvang mogelijk om de basis van muziek met jonge kinderen zelf toe te passen.

Muziekkwartier neemt je mee op een muzikale ontdekkingsreis waarin leren en spelen volledig hand in hand gaan en het plezier de overhand heeft. Tientallen creatieve spelvormen met rammelaars, dansdoekjes, ritmestokjes, trommels, maar ook dozen en blokken zorgen het hele jaar door voor uitdagend spel. Voor de ervaren pedagogisch medewerker is er uitbreiding te vinden doordat de auteur je meeneemt in een muzikaal creatieve gedachtegang. Door dagelijks een kwartier aan muzikaal spel te doen bereik je ontwikkelingsdoelen en inspireer je de kinderen in je groep tot uitdagend spel die ze in vrije speeltijd kunnen verwerken. Daarnaast gaat de auteur in op overgangen in de dag, de muziekhoek en muzikale tussendoortjes.

Handig extraatje: de gebruikte liedjes zijn terug te vinden op YouTube.
Aanvullend is er de website: muziekkwartier.org

Auteurs

Félice van der Sande

Félice van der Sande is muzikant en studeerde in 1998 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als eerstegraads docent muziek. Sinds 2005 is ze gecertificeerd Muziek op Schootdocent. Ze werkt met ouder/kind-groepen en op kinderdagverblijven. Félice is kinderliedjesschrijver en schrijft regelmatig vakartikelen. Ze presenteerde meerdere malen op internationale conferenties over muziek met jonge kinderen. Ze geeft (bij)scholingen muziek voor pedagogisch medewerkers en op het ROC, waarin de praktische werkwijze van Muziekkwartier centraal staat. Haar ruime ervaring met deze doelgroep heeft geleid tot deze uitgave. Ze deelt hierin haar kennis, zodat zoveel mogelijk kinderen toegang krijgen tot ontwikkelingsgericht muziek maken met oneindig veel plezier. Daarnaast is ze actief als muzikant en arrangeur en geeft ze met de formatie ‘Krulmuziek’ klassieke concerten voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters in het hele land.

Foto: Gerda Hanemaaijer