De Nederlandse kinderopvang in wetenschappelijk perspectief Bekijk groter

De Nederlandse kinderopvang in wetenschappelijk perspectief

9789088507946

Verkrijgbaar

Wat leert recent wetenschappelijk onderzoek over de pedagogische kwaliteit, de effecten op de ontwikkeling van kinderen en de professionalisering van de voorschoolse en buitenschoolse kinderopvang.

Meer details

29,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2017, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 196p.

Meer informatie

De Nederlandse kinderopvang is een belangrijk opvoedmilieu voor vele kinderen in de voorschoolse periode en de schoolse periode. Recent wetenschappelijk onderzoek naar de Nederlandse en buitenlandse kinderopvang heeft ons meer geleerd over de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang, de effecten van kinderopvang op de ontwikkeling van kinderen en de professionalisering van de sector.

In dit boek vatten verschillende auteurs van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Amsterdam de laatste inzichten samen in dit groeiende onderzoeksterrein. Centrale thema’s zijn: hoe meten we pedagogische kwaliteit; wat is de kwaliteit van kinderopvang voor baby’s, peuters en kinderen in de basisschool; wat zijn de effecten van opvang op de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling; en hoe kunnen we de kwaliteit van de kinderopvang verbeteren? De Nederlandse kinderopvang staat centraal in deze publicatie, maar wordt gepositioneerd ten opzichte van de kinderopvang  in het buitenland. De bundel laat zo zien waar de Nederlandse kinderopvang nu staat en ook waar nog hiaten zijn in onze kennis.

Het boek is bestemd voor studenten aan pedagogisch-educatieve beroepsopleidingen, studenten pedagogiek en ontwikkelingspsychologie aan universiteiten en diverse professionals in de kinderopvang, brede scholen en integrale kindcentra. Daarnaast is het interessant voor geïnteresseerde ouders en beleidsmakers.

Auteurs

Ruben Fukkink

Ruben Fukkink is lector Pedagogiek aan de Faculteit Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam. Hij is tevens bijzonder hoogleraar Kinderopvang en educatieve voorzieningen voor het jonge kind bij het Institute of Child Development and Education (CDE) van de Universiteit van Amsterdam.
Ruben Fukkink is professor of Childcare and Education Services for Young Children in the Faculty of Social and Behavioural Sciences at the University of Amsterdam. He is also professor (lector) at the Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding of the Applied University of Amsterdam and is currenty chair of the Institute for the Study of Education and Human Development. He has published on various educational and pedagogical topics, including childcare, online parental support and video feedback programs for parents. He was member of the organizing committee of the Think Parents!-conference in 2012, organised by the Netherlands Youth Institute and the University of Amsterdam and in partnership with Eurochild and the Council of Europe and many others.


Marleen Groeneveld


Lotte Henrichs


Lisanne Jilink


Paul Leseman


Pauline Slot


Harriet Vermeer