Denk groot, doe klein Bekijk groter

Denk groot, doe klein

Het kindercentrum als democratische oefenplaats

9789088504006

Verkrijgbaar

Inspiratie om in kindercentra aan de slag te gaan met democratisch burgerschap via de methode van actieonderzoek. Voor pedagogische medewerkers en leidinggevenden.

Meer details

18,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijSWP
Jaar van uitgave2013, 1ste druk
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's96p.

Meer informatie

In dit boek vinden pedagogisch medewerkers en hun leidinggevenden inspiratie om in kindercentra aan de slag te gaan met democratisch burgerschap. Laat je niet afschrikken door deze grote term. Die kun je makkelijk vertalen in kleine activiteiten. En ja, democratisch burgerschap is echt wel iets voor jonge kinderen, al was het alleen maar omdat het bij het pedagogisch werk hoort om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling tot mensen die mee kunnen doen in de samenleving.

Wil je aan de slag met democratisch burgerschap? Met de methode van actieonderzoek breng je kleine veranderingen aan in je groep. De methode begint bij jou en je deelt de opbrengsten met je collega's. Samen creëer je kennis door een actieonderzoeksvraag te formuleren, die vraag uit te proberen in de praktijk en erover te documenteren en te reflecteren. Stap voor stap kun je beginnen met een van de volgende vijf thema's:
* Samen leren over democratie,
* Samen diversiteit ontdekken,
* Samen verantwoordelijk zijn,
* Samen conflicten oplossen,
* Samen besluiten nemen.

Kinderen leren democratische vaardigheden van volwassenen. Van jou dus. Met dit praktijkboek krijg je zicht op wat je al doet aan democratisch burgerschap en wat je nog kunt ontwikkelen en bijleren. De praktijkvoorbeelden laten bijvoorbeeld zien hoe je dreumesen keuzemogelijkheden kunt bieden, hoe je peuters laat meedenken over spelmateriaal en hoe je bso-kinderen de ruimte biedt om hun bieb een nieuwe look te geven.
Denk groot, doe klein!

In dezelfde serie is ook verschenen: Jonge burgers

Auteurs

Anke van Keulen

Anke van Keulen is sociaal pedagoog en partner in Bureau MUTANT. Zij is gespecialiseerd in pedagogische kwaliteit in kindercentra en het omgaan met diversiteit. Zij ontwikkelt methodieken en trainingen en publiceerde verschillende boeken zowel nationaal als internationaal. Enkele voorbeelden: Jonge kinderen discrimineren niet ?! (SWP, 2004), Van alles wat meenemen. Diversiteit in opvoedingsstijlen in Nederland (Coutinho, 2001, herzien in 2006), De pedagogische cirkel. Een model voor pedagogische beleidsontwikkeling in de kinderopvang (SWP, 2006) en Partnerschap tussen ouders en beroepskrachten. Handboek voor kinderopvang en onderwijs (SWP, 2006). Zij is medeoprichter van en de Nederlandse vertegenwoordiger in het Europese netwerk DECET (Diversity in Early Childhood Education and Training) waaraan 10 landen deelnemen.