HORIZON 5A: werkboek voor jongeren Bekijk groter

HORIZON 5A: werkboek voor jongeren

Een werkboek voor jongeren die seksueel misbruik hebben meegemaakt

9789088505676

Verkrijgbaar

Dit losbladige werkboek hoort bij een gestructureerde groepstherapie voor meisjes en jonge vrouwen van 12 tot 23 jaar die seksueel misbruik hebben meegemaakt.

Meer details

29,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze losbladig (met perforatie)
Aantal pagina's 66 bladen / 132 pagina's

Meer informatie

Dit losbladige werkboek hoort bij een gestructureerde groepstherapie voor meisjes en jonge vrouwen van 12 tot 23 jaar die seksueel misbruik hebben meegemaakt.
De therapie bestaat uit vijftien bijeenkomsten. Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere: schuld en schaamte, boosheid, nachtmerries, lichaamsbeleving en seksualiteit, omgaan met emoties en voor jezelf opkomen.
In dit werkboek kan de jongere zelf lezen en schrijven over de thema’s die in de groepstherapie aan de orde komen.

Bij dit werkboek hoort een therapeutenhandleiding (HORIZON 5B), die de opzet en uitwerking van de groepstherapie beschrijft.
Per sessie wordt daarin stap voor stap beschreven hoe een thema, zoals bijvoorbeeld schuld en schaamte, boosheid, nachtmerries, omgaan met emoties, opkomen voor jezelf, kan worden behandeld. Voor de uitwerking van ieder thema worden verschillende mogelijkheden, praten, bewegen, schrijven enzovoort, uitvoerig beschreven.

Voor de groepsbehandeling van de pubers tussen de 12 en 17 jaar is een handleiding voor de parallellopende oudergroep geschreven (HORIZON 6B). Ook die therapeutenhandleiding geeft een stap-voor-stapoverzicht van de opzet en uitvoering van een groepstherapie aan de niet-misbruikende ouders.
Het losbladige werkboek voor de ouders (HORIZON 6A) geeft hen informatie over allerlei aspecten van seksueel misbruik, hoe te reageren als hun kind thuiskomt van therapie, over normaal en abnormaal seksueel gedrag en vele andere zaken.

De handleidingen en werkboeken zijn geschreven voor de groepsbehandeling van seksueel misbruikte jongeren, maar zijn ook goed bruikbaar binnen een individuele therapie.

De hele HORIZON-reeks bestaat uit:

 • HORIZON 1A: Een werkboek voor kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt
 • HORIZON 1B: Therapeutenhandleiding bij een werkboek voor kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt
 • HORIZON 2A: Een werkboek voor ouders van seksueel misbruikte kinderen
 • HORIZON 2B: Therapeutenhandleiding bij een werkboek voor ouders van seksueel misbruikte kinderen
 • HORIZON 3A: Een werkboek voor kinderen over ruzie en geweld in het gezin
 • HORIZON 3B: Therapeutenhandleiding bij een werkboek voor kinderen over ruzie en geweld in het gezin
 • HORIZON 4A: Een werkboek voor ouders van kinderen die ruzie en geweld in het gezin hebben meegemaakt
 • HORIZON 4B: Therapeutenhandleiding bij een werkboek voor ouders van kinderen die ruzie en geweld in het gezin hebben meegemaakt
 • HORIZON 5A: Een werkboek voor jongeren die seksueel misbruik hebben meegemaakt
 • HORIZON 5B: Therapeutenhandleiding bij een werkboek voor jongeren die seksueel misbruik hebben meegemaakt
 • HORIZON 6A: Een werkboek voor ouders van seksueel misbruikte jongeren
 • HORIZON 6B: Therapeutenhandleiding bij een werkboek voor ouders van seksueel misbruikte jongeren

Auteurs

Esther Verhees

Esther Verhees werkt als klinisch psycholoog, psychotherapeut en EMDR-therapeut bij het Kinder- en Jeugdtraumacentrum in Haarlem, in haar eigen praktijk en bij het Traumacentrum Haarlem. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van complex seksueel trauma. Daarnaast geeft zij les over traumagerichte behandeling volgens de Horizon-methodiek, bij adolescenten.
Esther Verhees heeft haar hele carrière (vanaf 1989) met getraumatiseerde cliënten, zowel adolescenten als volwassenen, gewerkt.


Margreet Visser

Margreet Visser is coördinator/klinisch psycholoog van het Kinder- en Jeugdtraumacentrum in Haarlem. Zij is cognitief gedragstherapeut en EMDR therapeut. Daarnaast is zij promovendus bij de Academische Werkplaats aanpak Kindermishandeling bij de VU en geeft zij lezingen, workshops en trainingen over complex trauma bij kinderen en hun gezinnen, traumagerichte behandeling en vechtscheidingen. Margreet Visser heeft haar hele carrière (vanaf 1988) met getraumatiseerde mensen gewerkt.