Waarom vriendschappen zo belangrijk zijn Bekijk groter

Waarom vriendschappen zo belangrijk zijn

9789085602415

Verkrijgbaar

In de ontwikkeling van jongeren zijn vriendschappen van groot belang. Ze hebben een positieve invloed op tal van terreinen: van gedrag en leerprestaties tot welzijn. Dit boek gaat dieper in op de verschillende facetten en problemen rond vriendschappen.

Meer details

22,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 206p.

Meer informatie

Vriendschappen vormen een verrijking en verdieping van het leven. Dat geldt ook voor jongeren. Vriendschappen geven de sociale en emotionele ontwikkeling een ‘boost’. Met een vriendschap staan jongeren sterker in hun schoenen, kunnen ze het leven beter aan en leren ze zichzelf ook beter kennen. Vriendschappen hebben kortom een positieve invloed op tal van terreinen: van gedrag en leerprestaties tot welzijn.

Ouders kunnen hun jeugdigen geen vriendschap bezorgen. Dat moeten zij zelf doen. Of beter: zelf kunnen doen. Want niet iedere jongere is even vaardig in het maken van vrienden. Er zijn ook jongeren die moeite hebben om deel te nemen aan het sociale verkeer waar uiteindelijk de vriendschappen zich vormen.

Deze jongeren missen de benodigde sociale en communicatieve kwaliteiten. Dat kan het gevolg zijn van in aanleg gegeven beperkingen zoals autisme, ADHD of een leerbeperking. Het kan echter ook het gevolg zijn van een gebrekkige opvoeding (verwaarlozing) waarbinnen jongeren niet leren hoe zij met anderen behoren om te gaan. Ook opgroeien in een maatschappelijk ongunstige situatie (armoede) is van invloed op het tot stand komen van vriendschappen. Voor deze achtergestelde jongeren zijn vriendschappen van nog meer belang.

Gerelateerde titels

Auteurs

Jan Dirk van der Ploeg

Prof.dr. Jan van der Ploeg is Emeritus hoogleraar orthopedagogiek Universiteit Leiden en kan bogen op een jarenlange ervaring met wetenschappelijk onderzoek naar uiteenlopende problemen bij kinderen en jongeren.
Website van Jan van der Ploeg