Inspiratieboek creatief communiceren met kinderen en jongeren Bekijk groter

Inspiratieboek creatief communiceren met kinderen en jongeren

met illustraties van Greetje Sieders

9789088509292

Verkrijgbaar

Ruim vijftig voorbeelden van eenvoudige, creatieve manieren om informatie te krijgen van kinderen en jongeren over henzelf en hun leefomgeving en met hen moeilijke zaken te bespreken.

Meer details

23,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2022, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 96p.

Meer informatie

Een goed gesprek vindt doorgaans niet gepland maar toevallig plaats en op plekken die daar niet per se voor bedoeld zijn, bijvoorbeeld onderweg in de auto. Als professional is het lastig om een dergelijk spontaan gesprek in scène te zetten. Hoe krijg je kinderen en jongeren aan het praten over een moeilijk onderwerp, met een wildvreemde, op een vreemde plek en op een niet door hen gekozen tijdstip?

De vraag ‘Kun je iets over jezelf vertellen?’ levert vaak niet alleen bij volwassenen maar ook bij kinderen verwarring op. Wat zal ik wel en wat zal ik niet zeggen? Vraag je ‘Waar lijk je meer op? Op een olifant of op een muis?’ dan krijg je vaker spontane reacties en zeker minder sociaal wenselijke antwoorden, want wat is sociaal wenselijker? Een olifant of een muis? Doordat je beter aansluit bij de leefwereld van het kind levert deze creatieve manier van communiceren niet alleen relevantere reacties op, de interacties met de kinderen worden ook levendiger en speelser. Zeker bij goed doorvragen, kun je erachter komen wat een kind te vertellen heeft.

Er zijn veel andere eenvoudige, uitdagende manieren om met kinderen moeilijke zaken te bespreken, variërend van samen een potje scrabbelen tot het maken van een gezinsopstelling met koffiebekertjes. Ben Baarda verzamelde ruim vijftig voorbeelden van creatieve manieren om informatie te krijgen van kinderen en jongeren over henzelf en hun leefomgeving. Greetje Sieders maakte daar veel tekeningen bij die gebruikt kunnen worden bij de gesprekken. Hopelijk inspireert het tot nog creatiever communiceren met kinderen en jongeren!

Gerelateerde titels

Auteurs

Ben Baarda

Ben Baarda is bijna vijftig jaar geleden opgeleid als klinisch kinderpsycholoog. Na eerst gewerkt te hebben bij een RIAGG en de afdeling Psychiatrie van het toen nog Dijkzigt geheten ziekenhuis in Rotterdam, belandde hij bij de afdeling Klinische pedagogiek van de Universiteit Utrecht. Daar deed hij zowel klinisch als researchwerk. Hij ontwikkelde kindvriendelijke tests als de Family Relation Test.
Velen kennen Ben bovendien van zijn methoden en statistiekboeken. Op de universiteit en ook daarbuiten gaf en geeft hij ook al meer dan dertig jaar trainingen aan studenten en professionals in hoe kindvriendelijk om te gaan met kinderen in moeilijke situaties.