Pioniers in de jeugdzorg Bekijk groter

Pioniers in de jeugdzorg

Dertig denkers en doeners

9789085601302

Verkrijgbaar

30 originele denkers en doeners, bekende en minder bekende, van vroeger en nu, met directe en meer indirecte invloed, meer en minder praktijkgericht. Maar allemaal hebben ze de ontwikkeling van de jeugdzorg gestimuleerd.

Meer details

29,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2021, 1ste druk
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 288p.

Meer informatie

Dit boek beschrijft dertig denkers die elk op een eigen wijze hebben bijgedragen in de ontwikkeling van de jeugdzorg. Wie zijn zij?

De jeugdzorg kent vele pioniers, te veel om in één boek onder te brengen. Daarom is er een keuze gemaakt op basis van diversiteit. Dat betekent dat in dit boek pioniers zijn opgenomen die meer en minder bekend zijn, meer en minder direct van invloed waren, meer en minder theoretisch hebben bijgedragen, meer en minder praktijkgericht waren. Zij hebben echter allen gemeen dat het originele denkers en doeners zijn, die de ontwikkeling van de jeugdzorg hebben gestimuleerd

In dit boek zijn bekende pioniers als Freud en Bowlby terug te vinden, maar ook minder in Nederland bekende wegbereidende wetenschappers zoals Hobbs en Slavson.

Verder zijn er denkers en doeners in dit boek opgenomen die heel direct van invloed waren op de ontwikkeling van de jeugdzorg zoals Aichhorn en Erikson, maar zijn ook denkers vermeld met meer indirecte invloed zoals Bandura en Lazarus.

Sommige van de wegbereiders hebben vooral hun verdiensten in de vormgeving van de jeugdzorg zoals Korckzak en Flanagan, terwijl anderen zoals Beck en Seligman vooral theoretisch hebben bijgedragen.

In het boek treffen we ook vernieuwers aan van vroeger zoals Redl en Healy, maar ook grensverleggers van nu zoals Yalom en Rutter.

Over de gemaakte keuze voor deze dertig pioniers valt altijd te twisten. Er is gekozen voor verscheidenheid. Dat levert een divers beeld op van denkers, die echter allen vallen onder één en dezelfde noemer: pionier.

Gerelateerde titels

Auteurs

Jan Dirk van der Ploeg

Prof.dr. Jan van der Ploeg is Emeritus hoogleraar orthopedagogiek Universiteit Leiden en kan bogen op een jarenlange ervaring met wetenschappelijk onderzoek naar uiteenlopende problemen bij kinderen en jongeren.
Website van Jan van der Ploeg