Op Stap: Continu methodiek voor sociaal-emotionele ontwikkeling Bekijk groter

Op Stap: Continu methodiek voor sociaal-emotionele ontwikkeling

Voor jeugdigen met gedragsproblemen in (24-uurs) zorg

9789088507724

Verkrijgbaar

Theorie en praktijk van een nieuwe groepsbehandelmethodiek voor het verbeteren van de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren met gedragsproblemen opgenomen in de jeugdzorg.

Meer details

34,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

Problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling liggen aan de basis van de meeste gedragsproblemen bij jeugdigen die zijn opgenomen binnen de jeugdzorg. Kortdurende behandelprogramma’s zijn vaak gericht op het aanleren van praktische vaardigheden en niet op deze onderliggende sociaal-emotionele problematiek. De nieuwe behandelmethodiek Op Stap speelt daar wel op in. Hierdoor verbetert ook de sociaal-emotionele ontwikkeling, ook bij (complex) probleemgedrag.

In Op Stap wordt - met een viertal jeugdigen als voorbeeld – uitleg gegeven over deze groepsbehandelmethodiek.
Het eerste deel van het boek behandelt de theoretische achtergronden, zoals sociaal-emotionele ontwikkeling, hechting en mentaliserend vermogen. Hiernaast worden de oplossingsgerichte therapie en de groepsdynamica besproken.
In het tweede deel wordt de methodiek praktisch uitgewerkt. Op Stap gaat uit van een 24-uursbehandeling, waarbij dagstructuur wordt aangeboden. De methodiek kent zeven kleurstappen, afgestemd op het behandelplan, waarbinnen de jeugdige werkt aan eigen ‘klussen’. Het bijbehorende werkboek met werkbladen helpt jeugdigen hierbij op weg.

Op Stap is geschikt voor groepsbegeleiders en professionals in de zorg aan jeugdigen - van ongeveer 6 tot ongeveer 23 jaar – in de jeugdpsychiatrie, forensische jeugdzorg, orthopedagogische behandelcentra en in de zorg aan jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking en (complex) probleemgedrag. Ook jeugdigen met milde(re) problematiek en deels thuiswonende jeugdigen kunnen baat hebben bij de methodiek.

Bij dit boek is een werkboek verkrijgbaar.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Judith van Blokenhoeve

Judith Van De Blokenhoeve is ruim 25 jaar werkzaam als GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut VGCt®, psychotraumatherapeut NtVP® en EMDR Europe practitioner.