Focus op jeugdcriminaliteit Bekijk groter

Focus op jeugdcriminaliteit

Inleiding voor de beroepspraktijk

9789088505089

Verkrijgbaar

Dit boek geeft antwoord op vragen over de aard, kenmerken en aanpak van jeugdcriminaliteit in Nederland. 6de volledig herziene druk

Meer details

24,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2014, 6de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 120p.

Meer informatie

Wat is jeugdcriminaliteit? Welke strafbare feiten plegen jongeren en hoe pakken we deze jongeren aan in Nederland?

Focus op jeugdcriminaliteit geeft antwoord op deze en andere vragen over de aard, kenmerken en aanpak van jeugdcriminaliteit in Nederland.
Na een korte inleiding in de criminologische theorieën wordt de overstap gemaakt naar de vraag hoeveel jongeren er in Nederland delicten plegen en welke typen jeugddelinquenten er zijn te onderscheiden. Er wordt aandacht besteed aan hoe de jeugddelinquenten zijn opgegroeid en wat hun motieven zijn om de wet te overtreden. De auteurs behandelen ook de straffen en interventies die er zijn om jeugddelinquentie aan te pakken en de mogelijkheden tot preventie. De besproken thema’s zijn volop geïllustreerd met actuele onderwerpen, praktijkvoorbeelden en casuïstiek waardoor het boek goed leesbaar is.

Door de afwisseling van theorie en casuïstiek is Focus op jeugdcriminaliteit een zeer geschikte inleiding voor de beroepspraktijk. Het is bedoeld voor geïnteresseerden in jeugdcriminaliteit, voor MBO- en HBO-studenten aan sociale, pedagogische, juridische en politieopleidingen en voor alle professionals die in de praktijk in aanraking komen met het fenomeen jeugdcriminaliteit.

Zo reageerden docenten op de vorige uitgave:

"Het boek geeft een goed overzicht van jeugdcriminaliteit in Nederland. Het leest prettig voor studenten."

"Het is een korte weergave van de meest essentiële onderwerpen. Er zijn steeds korte casussen die het voor de student makkelijk maken om praktijk en theorie te koppelen. Er zijn leerdoelen en opdrachten aan de hoofdstukken gekoppeld. Hier kan een docent gebruik van maken en het geeft ook ideeën voor de invulling van een les."

"Focus op Jeugdcriminaliteit is kort en krachtig en inhoudelijk op orde."

6de volledig herziene druk

Auteurs

Henk Ferwerda

Dr. Henk Ferwerda is criminoloog, politieonderzoeker en directeur van Bureau Beke. Sinds 1986 publiceert hij op diverse terreinen van de criminaliteit, het veiligheidsbeleid en de strafrechtketen. Hij is gepromoveerd aan de RUG op het onderwerp criminele carrières van jeugdige delinquenten. Hij is als deskundige op het gebied van jeugdcriminaliteit geregistreerd in de databank van de Landelijke Deskundigheidsmakelaar van de Politieacademie (LDM).


Anton van Wijk

Anton van Wijk is criminoloog en directeur van Bureau Beke. Daarvoor was hij als senioronderzoeker verbonden aan de Politieacademie.
Hij is gepromoveerd op het onderwerp Juvenile sex offenders and non-sex offenders; a comparative study, publiceert (inter)nationaal over diverse criminaliteitsonderwerpen.