Dit is mijn leven, vriend Bekijk groter

Dit is mijn leven, vriend

Begeleiden van jongeren in de straatcultuur - Handboek voor professionals

9789088502224

Verkrijgbaar

Een praktische handleiding om jongeren uit de straatcultuur te begeleiden bij gedragsverandering. Centraal staat concreet methodisch handelen van de professional, maar er zijn ook veel praktijkvoorbeelden opgenomen.

Meer details

31,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2012
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 240p.

Meer informatie

Hoe bereik je jongeren in de straatcultuur? Hoe zorg je ervoor dat deze jongeren weer mee gaan doen in de samenleving? Hoe help je hen om weerstand te bieden tegen de druk en de verleidingen van de straat? En hoe kun je hun ouders, familie en netwerk inzetten bij het werken aan een positieve toekomst?

Dit is mijn leven, vriend biedt een praktische handleiding om jongeren uit de straatcultuur te begeleiden bij gedragsverandering. Het boek is bedoeld voor iedereen die met deze jongeren werkt: docenten en leerlingbegeleiders op scholen, buurthuis- en straathoekwerkers, jeugdbeschermers en gezinshulpverleners. Het concrete methodische handelen van de professional staat centraal. Er zijn ook veel praktijkvoorbeelden in het boek opgenomen, die onder andere zijn ontleend aan het van oorsprong Utrechtse Programma Jongerenteams.

De methodiek is gebaseerd op de oplossingsgerichte benadering en het competentiemodel. Daarbij is recent onderzoek naar criminaliteit onder jongeren in de methodiek verwerkt. Het boek biedt handreikingen voor zowel de individuele begeleiding als voor het werken met jongeren in een groep. Ook komt het werken met de gezinnen van de jongeren aan bod.

Auteurs

Arjan Bolt

Arjan Bolt is orthopedagoog bij Kenniscentrum Gezin Centraal: kenniscentrum voor training en ontwikkeling in de jeugdzorg.


Irna van der Wekke

Irna van der Wekke is sociaal pedagogisch hulpverlener en neerlandica en werkt als zelfstandig tekstschrijver en redacteur.