Diversiteitscompetentie Bekijk groter

Diversiteitscompetentie

Niet culturen, maar mensen ontmoeten elkaar

Verkrijgbaar

Welke processen, uitdagingen en vaardigheden zijn van belang om te communiceren in een ‘superdiverse’ wereld, volgens het TOPOI-model. Relevante theorieën en talloze praktijkvoorbeelden en praktische handvatten.

Meer details

39,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2018, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 376p.

Meer informatie

In de wereld van vandaag werken, studeren en leven veel mensen in internationale en multiculturele omgevingen. Om die reden is interculturele communicatie in veel studiegebieden en beroepsvelden een belangrijk thema geworden. Kennis over cultuur en cultuurverschillen is in de complexe, globaliserende wereld van vandaag echter lang niet altijd genoeg.

In dit boek is het uitgangspunt dan ook interpersoonlijke communicatie in plaats van interculturele communicatie: de ontmoeting tussen mensen en niet die tussen culturen. Van daaruit brengen de auteurs in kaart wat diversiteitscompetentie inhoudt: welke processen, uitdagingen en vaardigheden van belang zijn in een ‘superdiverse’ wereld. Het TOPOI-model biedt vervolgens een inclusieve, communicatieve benadering om eventuele misverstanden op te sporen en te verhelpen.

Het boek bespreekt veel relevante theorie uit verschillende vakgebieden als HRM, media en business, en biedt talloze praktijkvoorbeelden en praktische handvatten. Bij dit boek hoort een website met extra studiemateriaal, bestaande uit opdrachten, casuïstiek en TOPOI-kaarten om de stof eigen te maken.

In aanloop naar de verschijning van dit boek hebben de auteurs in een aantal blogs hun ideeën over communiceren in onze superdiverse wereld uiteengezet. Klik hier voor de blogs:

Blog 1: Ethnocentrism and essentialism - Blog 2: Globalization matters

Dit boek richt zich op studenten Communicatie, International Business and Management Studies, Bedrijfskunde MER, HRM, Small Business en Retail Management , Media en Entertainment Management, International Business and Languages en vele andere studies waar management centraal staat. Daarnaast richt het boek zich ook op professionals, docenten, consultants en trainers die werkzaam zijn in deze vakgebieden.

Dit boek bestaat ook in het Engels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Edwin Hoffman

Dr. Edwin Hoffman is zelfstandig trainer, adviseur en onderzoeker interculturele communicatie en diversiteitscompetentie. Hij geeft o.a. les aan de Alpen Adria Universiteit in Klagenfurt, Oostenrijk. Zijn eerdere publicaties worden veel gebruikt in het hoger onderwijs.

Edwin Hoffman PhD works as an independent trainer, advisor and researcher of intercultural communication and diversity competence. Additionally, he teaches at the Alpen Adria University in Klagenfurt, Austria. His earlier publications on the TOPOI model and intercultural communication are used regularly in higher education.


Van dezelfde auteur:

Arjan Verdooren

Arjan Verdooren Msc. is zelfstandig trainer, adviseur en onderzoeker interculturele communicatie en diversiteitscompetentie. Hij werkte ruim tien jaar voor Intercultural Professionals, de trainings- en adviestak van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en is daar nog steeds aan verbonden. Daarnaast is hij gastdocent aan verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland en Zweden.

Arjan Verdooren Msc. works as an independent trainer, advisor and researcher of intercultural communication and diversity competence. He is associated with Intercultural Professionals, the training and consultancy department of the Royal Tropical Institute (Koninklijk Instituut voor de Tropen) in Amsterdam. He is also a regular guestlecturer at several universities and universities of applied sciences in The Netherlands and Sweden.