Interculturele samenwerking in organisaties Bekijk groter

Interculturele samenwerking in organisaties

Professioneel omgaan met verschillen

Verkrijgbaar

Dit boek biedt vaardigheden en inzichten om voordeel te halen uit culturele diversiteit. Het beschrijft concrete technieken om inclusief beleid te implementeren, te werken in divers samengestelde teams en om te gaan met culturele dilemma's.

Meer details

29,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2015, 2de herziene druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 280p.

Meer informatie

In Nederland komen mensen met verschillende sociale en culturele achtergronden elkaar tegen op kantoor, in de tram of in de sportschool. Soms leven en werken zij daadwerkelijk samen, vaak ook lijken ze langs elkaar heen te leven. En soms leiden vooroordelen, misverstanden en angst voor het onbekende tot spanningen. Dit heeft geresulteerd in een bezinning op identiteit en een integratiedebat.

Interculturele samenwerking in organisaties biedt de lezer vaardigheden en inzichten om juist voordeel te halen uit culturele diversiteit. Het boek beschrijft concrete technieken voor de (toekomstige) professional om inclusief beleid te implementeren, te werken in divers samengestelde teams en om te gaan met culturele dilemma’s. Thema’s als globalisering, identiteit, verhouding wij/zij, begrip van culturen en (tegengaan van) discriminatie komen diepgaand aan bod. De theorie en de technieken worden verduidelijkt met voorbeelden uit de praktijk en er zijn reflectievragen, tussenvragen en toepassingsopdrachten.

Deze herziene druk bevat actuele thema’s, zoals de globale arbeidsmarkt, reshoring als vervolgstap op outsourcing en het jihadisme in de westerse samenlevingen. Ook is de theorie geactualiseerd met de vijfde cultuurdimensie van Hofstede, wordt er dieper ingegaan op Pinto’s onderscheid tussen F- en G-culturen en is het vraagstuk van de grenzen aan de vrije meningsuiting in een breder kader geplaatst. De website bevat antwoorden bij de opdrachten, rollenspelen en checklists.

Het boek is geschikt voor alle hbo-opleidingen waarbij interactie, communicatie en organisatiedynamiek een rol spelen. De website bevat antwoorden bij de opdrachten, rollenspelen en checklists.

Auteurs

Herman Blom

Dr. Herman Blom is lector aan Stenden Hogeschool. Hij publiceert regelmatig op het gebied van interculturalisatie en interculturele verschillen. Daarnaast is hij publicist en consultant op het gebied van Nederlands-Duitse samenwerking.