Alles werd politiek Bekijk groter

Alles werd politiek

De verhouding tussen het politieke en het persoonlijke in de humanistische en de homolesbische beweging in Nederland, 1945-1980

9789067283267

Verkrijgbaar

In dit boek worden de opvattingen over de verhouding tussen het persoonlijke en het politieke vanaf de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren tachtig in Nederland onderzocht, voor de humanistische en de homolesbische beweging.

Meer details

24,99 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Papieren Tijger
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 340p.

Meer informatie

Humanistisch Erfgoed deel 20

De jaren zestig van de vorige eeuw staan in het nationale geheugen gegrift als een periode waarin veel, zo niet alles politiek was. Was het toen niet de tijd dat feministen het persoonlijke als politiek verklaarden? De houdbaarheid van deze beeldvorming staat centraal in Alles werd politiek. De opvattingen over de verhouding tussen het persoonlijke en het politieke worden vanaf de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren tachtig in Nederland onderzocht. Dat is gedaan voor twee bewegingen: de humanistische en de homolesbische beweging. Die analyses leveren een boeiend beeld op over de verschillende verhoudingen tussen het persoonlijke en het politieke sinds de oorlog.

Met de keuze voor deze twee bewegingen wordt ook ingezoomd op het verband tussen secularisering en de seksuele bevrijding in de jaren zestig. Van Alphen plaatst kritische kanttekeningen bij het idee dat secularisering automatisch tot seksuele vrijheid zou leiden, zoals sommige politici vandaag de dag verkondigen.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Elise van Alphen

Elise van Alphen (1981) is humanisticus en studeerde Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is als freelance-schrijver verbonden aan het Humanistisch Archief en is redacteur bij LOVER, het tijdschrift voor feminisme, wetenschap en cultuur. Zij schreef Alles werd politiek als een proefschrift bij het J.P. van Praag Instituut van de Universiteit voor Humanistiek.