Humanisme en het Avondland Bekijk groter

Humanisme en het Avondland

De Europese humanistische traditie

9789055738120

Verkrijgbaar

In dit essay stelt Jeroen Vanheste voor de ziel van Europa te zoeken in zijn humanistische traditie.

Meer details

12,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2007
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 96p.

Meer informatie

Wat is Europa? Heeft Europa een eigen verhaal, specifieke kernwaarden, een gedeelde traditie die Europeanen met elkaar verbindt? Deze vragen lijken momenteel meer dan ooit actueel.
In dit essay stelt Jeroen Vanheste voor de ziel van Europa te zoeken in zijn humanistische traditie.
Rationalisme, christendom, Verlichting en andere Europese ideeënstromingen kunnen gezien worden als expressies van of variaties op onderliggende humanistische thema's.
Na een bespreking van de verschillende manieren waarop het humanisme zich in de Europese cultuurgeschiedenis heeft gemanifesteerd, gaat de auteur in op de 20ste-eeuwse crisis en 'deconstructie' van het humanisme, maar ook op de filosofen en auteurs die in onze tijd blijven vasthouden aan de humanistische uitgangspunten. Hij stelt dat een heroriëntatie op zijn humanistische wortels Europa en de Europeanen op vele manieren behulpzaam zou kunnen zijn: bijvoorbeeld bij het bepalen van een houding in de debatten over de multiculturele samenleving en de globalisering, maar ook en misschien wel vooral bij het richting geven aan ons individuele leven.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Jeroen Vanheste

Dr. Jeroen Vanheste is docent filosofie aan de Open Universiteit. Hij houdt zich met name bezig met de filosofie van mens en cultuur en met de raakvlakken tussen literatuur en filosofie.
Zijn proefschrift Guardians of the Humanist Legacy handelt over de cultuuropvatting en cultuurkritiek van T.S. Eliot en andere intellectuelen uit het Interbellum.