Amor complexitatis Bekijk groter

Amor complexitatis

Bouwstenen voor een kritisch humanisme - deel 2

9789088507885

Verkrijgbaar

In het licht van de grote complexiteit en de urgentie van de vragen waar wij mensen aan het begin van de 21ste eeuw voor staan, biedt amor complexitatis een nieuwe zoekrichting.

Meer details

41,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 412p.

Meer informatie

De artikelen die in deze bundel verzameld zijn, brengen in chronologische volgorde de tussenstappen in beeld van de zoektocht waarin het kernbegrip amor complexitatis geleidelijk contouren heeft gekregen.

Harry Kunneman meent dat dit begrip een belangrijke wegwijzer biedt in het licht van de grote complexiteit en urgentie van de vragen waar wij mensen aan het begin van de eenentwintigste eeuw voor staan. In plaats van complexiteit in de houdgreep te nemen of weg te duwen, wijst amor complexitatis naar het beamen en omarmen van complexiteit: van onszelf, van anderen en van de wereld.

Uit het voorwoord:

Terugkijkend stamt het kernidee van dit boek uit de jaren negentig. Maar het is pas echt tot ontwikkeling gekomen in de laatste tien jaar van mijn periode als hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek. De artikelen en hoofdstukken die in dit boek zijn opgenomen, brengen in chronologische volgorde de tussenstappen in beeld van de zoektocht waarin het kernbegrip amor complexitatis en de daarmee verbonden persoonlijke, professionele en wetenschappelijke zoekrichtingen geleidelijk contouren kregen. Ik denk dat dit begrip een belangrijke wegwijzer biedt in het licht van de grote complexiteit en urgentie van de vragen waar wij mensen aan het begin van de  eenentwintigste eeuw voor staan. In plaats van complexiteit in de houdgreep te nemen of weg te duwen, wijst amor complexitatis naar het beamen en omarmen van complexiteit: van onszelf, van anderen en van de wereld. In het verlengde van de hier verzamelde artikelen en hoofdstukken, werk ik dit begrip en het belang daarvan in de slotbeschouwing verder uit en schets ik de onderzoeksrichting die ik de komende jaren verder wil verkennen.

Dit boek vormt daarmee het tweede deel van een trilogie over kritisch humanisme die ik de komende jaren hoop te voltooien. De ondertitel van deze boeken, ‘bouwstenen voor  een kritisch humanisme’, is mede bedoeld als eerbetoon aan de humanistische universiteit, en aan de bijzondere collega’s en de vele leergierige studenten die mij op de ‘UvH’ het grootste deel van mijn academische leven een spannende en inspirerende denk- en werkomgeving hebben geboden.

Auteurs

Harry Kunneman

Harry Kunneman (1948) studeerde in 1974 af in de sociologie aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude) en promoveerde aan deze universiteit in 1986 in de wijsbegeerte op het boek De Waarheidstrechter (cum laude). Van 1974 - 1989 was hij als universitair docent sociale filosofie verbonden aan de Faculteit Wijsbegeerte van de UvA, waar hij zich vooral bezighield met kritische theorie, i.h.b. het denken van Jürgen Habermas. In 1990 werd hij hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek waar hij de leerstoel Sociale en politieke theorie bekleedt. Hij publiceerde een tiental boeken en bundels en vele artikelen op het gebied van de sociale theorie en de filosofie van de menswetenschappen. i.h.b. het postmoderne denken. Zijn huidige onderzoek is vooral gericht op vragen rond postmoderne moraliteit, kritische menswetenschap en de vernieuwing van het hedendaagse humanisme. Sinds 2001 is hij voorzitter van de Humanistische Alliantie. Kunneman was 2000-2004 rector van de universiteit.