Handboek Participatief Actieonderzoek Bekijk groter

Handboek Participatief Actieonderzoek

Samen bouwen aan een betere wereld

Verkrijgbaar

Dit boek biedt praktische handvatten voor het uitvoeren van Participatief Actieonderzoek (PAO) op basis van de nieuwste inzichten en ervaringen uit de praktijk. 2e herziene druk (full colour uitgave)

Meer details

34,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2022, 2de druk
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 240p.

Meer informatie

Participatief Actieonderzoek (PAO) is een benadering die ons in staat stelt complexe problematiek aan te pakken met datgene wat we in overvloed hebben op aarde: mensen. Wanneer al die mensen vanuit intrinsieke motivatie bijdragen aan een betere wereld op een manier die bij hen past, kunnen we enorme sprongen vooruit maken. Met PAO onderzoeken we waar die energie in de samenleving zit en laten we mensen ontdekken hoe ze met die energie kunnen samenwerken. Zij maken hun eigen actieplannen en voeren die samen uit.

Het Handboek Participatief Actieonderzoek. Samen werken aan een betere wereld biedt praktische handvatten voor het uitvoeren van PAO, of dat nu is op het gebied van gezondheidszorg, natuurbescherming, sociale problematiek of een ander domein. Het is gebaseerd op de nieuwste inzichten en ervaringen uit de praktijk. Diverse PAO-methoden worden stap voor stap toegelicht en het is aan de lezer om er een combinatie van methoden uit te halen, die het best aansluit bij de lokale context.

Ter ondersteuning van dit boek wordt verwezen naar blogs op www.7sens.es en videolectures op het 7Senses YouTube-kanaal.

Gerelateerde titels

Auteurs

Madelon Eelderink

Madelon Eelderink is koploper in de toepassing van Participatief Actieonderzoek (PAO). Met haar bedrijf 7Senses streeft ze wereldwijd naar het versneld behalen van de Sustainable Development Goals door diverse belanghebbenden rondom een vraagstuk op een andere manier met elkaar te laten samenwerken en gebruik te maken van de massa. Met PAO faciliteert zij de ‘community-up’ co-creatie van innovaties en oplossingen die passen bij de behoeften en belangen van alle betrokkenen. 
Haar fascinatie voor en ambities met PAO zijn in 2008 ontstaan tijdens haar actieonderzoek in een afgelegen bergdorp in Guatemala naar preventie van kindersterfte door slechte hygiëne, voor haar afstuderen International Public Health (VU Amsterdam). Met lokale middelen wisten dorpsbewoners dit complexe probleem aan te pakken en ontstond onder hen een duurzame samenwerking die ook op andere domeinen tot bijzondere resultaten leidde.Sinds 2013 voeren Madelon en haar team wereldwijd PAO uit op diverse onderwerpen, zoals duurzame ontwikkeling, natuurbescherming en volksgezondheid, en begeleidt zij actieonderzoekers in diverse landen. Ook in Nederland voert zij met haar team PAO uit en begeleidt zij PAO’s, met name in de gezondheidszorg, gemeenten, het sociale domein en de energietransitie. Daarnaast is Madelon veelgevraagd trainer en spreker op het gebied van PAO.
Momenteel voert Madelon een PhD-onderzoek uit aan de Universiteit Utrecht naar de manier waarop PAO ingezet kan worden om complexe duurzaamheidsproblematiek aan te pakken.