Interculturele communicatie Bekijk groter

Interculturele communicatie

Van ontkenning tot wederzijdse integratie

Verkrijgbaar

Compact en praktisch studieboek interculturele vaardigheden en competenties voor het hoger beroepsonderwijs - de richtingen onderwijs, zorg, marketing en management. 5de herziene druk

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 192p.

Meer informatie

Elk jaar brengen duizenden studenten een deel van hun studie door op buitenlandse universiteiten in het kader van uitwisselingsprogramma’s. Docentmobiliteitsprogramma’s zorgen ervoor dat buitenlandse docenten les geven aan Nederlandse klassen. Dankzij migratie, arbeidsmobiliteit en studentmobiliteit is de klas meer cultureel divers dan ooit tevoren.

Interculturele communicatie geeft studenten een voorsprong bij hun contact met docenten en medestudenten en helpt hen uit te blinken in hun toekomstige internationale carrières.

Onderzoek toont aan dat cultureel diverse klassen óf erg slecht óf buitengewoon goed presteren. De prestaties zijn laag als de culturele verschillen worden genegeerd of ontkend, of als de verschillen als een probleem gezien worden. Cultureel diverse groepen blinken daarentegen uit wanneer verschillen worden herkend en benoemd als waardevolle bronnen van innovatie en groei.

Interculturele communicatie maakt studenten in het hoger beroepsonderwijs nieuwsgierig om kennis te maken met andere culturen. De stof zorgt ervoor dat zij zich bewust worden van de eigenheid van hun cultuur, die ze meestal zo vanzelfsprekend vinden. Bovendien leren studenten cultuur te herkennen als een waardevolle bron. Dit boek reikt de competenties aan die benoemd  worden in de culturele modellen van Hoffman, Hall, Kluckhohn, Hofstede, Trompenaars, Bennett, House, Banaji en Greenwald.

Wat is nieuw in deze 5e druk?
Hoofdstuk 8 over diversiteit in teams en ‘global leadership’ is uitgebreid met een actueel onderwerp: onbewuste culturele vooringenomenheid, oftewel 'bias', en wat het ons oplevert als we dit leren benoemen. De 5e druk bevat nog meer nieuwe casussen vanuit een internationaal perspectief. En alle hoofdstukken beginnen met een duidelijk overzicht van de leerdoelen.

Dit compacte boek kan eenvoudig bestudeerd worden in een lessenserie van 7 of 8 weken. Het staat bomvol met praktische opdrachten, casussen en rollenspelen uit concrete interculturele werk- en leersituaties. De casussen komen uit het onderwijs, de zorg, marketing en management – kortom, overal waar je met interculturele communicatie te maken kunt krijgen. In de klas, op stage, of in het beroepenveld, Interculturele communicatie helpt studenten om intercultureel vaardiger te worden.

Ook beschikbaar in het Engels

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Carlos Nunez

Carlos Nunez is ingenieur gespecialiseerd in cultuur en besluitvorming. Hij is ook docent en trainer interculturele communicatie.


Raya Nunez-Mahdi

Raya Nunez is cultureel antropoloog en docent en trainer interculturele communicatie.

 


Van dezelfde auteur:

Laura Popma