Een pedagogisch sportklimaat Bekijk groter

Een pedagogisch sportklimaat

Het realiseren van een positieve clubcultuur

Verkrijgbaar

Deze uitgave heeft als doel iedereen in de sport, van bestuurslid tot vrijwilliger, van kennis te voorzien om tot een pedagogisch sportklimaat te komen.

Meer details

33,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2018, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

Meer informatie

Sportclubs worden steeds vaker als opvoedmilieus gezien. Op de sportclub worden normen en waarden overgedragen, wordt geleerd om te gaan met winst en verlies, en wordt kinderen geleerd samen te werken en afspraken na te komen. Een sociaal veilig en positief sportklimaat is daarom erg belangrijk.

Deze uitgave heeft als doel iedereen in de sport, van bestuurslid tot vrijwilliger, van kennis te voorzien om tot een pedagogisch sportklimaat te komen. Het boek bestaat uit vier delen.
In deel I wordt het thema pedagogiek (inclusief sociale veiligheid) in de sport uiteengezet.
In deel II staat de pedagogische trainer centraal.
In deel III wordt de sportclub als geheel in beschouwing genomen.
In deel IV wordt een brug geslagen tussen de sportclub en haar omgeving (denk hierbij aan de samenwerking tussen sportclubs en politie, justitie, jeugdzorg of onderwijs).

Op de website bij het boek is aanvullende informatie te vinden.

Een pedagogisch sportklimaat is geschreven voor studenten aan diverse (pedagogische) sportopleidingen, zoals Sportkunde, Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding, Sport & Bewegen, en op sport gerichte managementstudies. Daarnaast is het boek zeer geschikt voor diegenen die zich in het beroepsveld van sportclubs bewegen, zoals verenigingsadviseurs en buurtsportcoaches.

Dit boek is een gezamenlijke productie van het programma Naar een Veiliger Sportklimaat van de georganiseerde sport (onder regie van het NOC*NSF, de KNVB en de KNHB) en het lectoraat Sportpedagogiek van Hogeschool Windesheim.

Auteurs

Arnold Bronkhorst

Arnold Bronkhorst is docent Sportkunde bij Hogeschool Windesheim.


Jens van der Kerk

Jens van der Kerk is een van de projectleiders van het programma Naar een Veiliger Sportklimaat bij de KNVB/NOC*NSF.


Nicolette Schipper-van Veldhoven

Nicolette Schipper-van Veldhoven is lector Sportpedagogiek bij Hogeschool Windesheim. Zij is tevens programmamanager Onderzoek en Innovatie bij NOC*NSF.