Studeren onder invloed Bekijk groter

Studeren onder invloed

Hoe om te gaan met problemen met alcohol, drugs, gamen en verslaving tijdens de studie

9789088504334

Verkrijgbaar

Dit boek biedt handvatten om in het hoger onderwijs problemen met alcohol, drugs, gokken, games en ander verslavingsgedrag bespreekbaar te maken op een duidelijke en voor de student ondersteunende manier.

Meer details

23,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

Bier drinken, blowen, gamen, internetten, gokken hoort bij het studentenleven maar kan ook studievertraging en uitval opleveren. Problemen met alcohol en drugs merken docenten, begeleiders en andere betrokkenen bij het hoger onderwijs vaak te laat op. Als het probleem wordt gesignaleerd, is er enerzijds een relativerende houding ('studenten drinken nu eenmaal', 'zo nu en dan een blowtje moet kunnen'). Anderzijds wordt het soms onnodig groot gemaakt en wordt er te snel van 'verslaving' gesproken, een zwaar beladen term.

Het blijkt lastig om binnen het hoger onderwijs problemen met alcohol en drugs of verslavingsgedrag op een duidelijke en voor de student ondersteunende manier bespreekbaar te maken en daarmee studievertraging of erger te voorkomen.

Doel van Studeren onder invloed is om docenten, studieloopbaanbegeleiders, decanen, en andere betrokkenen duidelijke handvatten te geven bij studenten die problemen ondervinden met alcohol, drugs, gokken en gamen of die verslaafd zijn. Zij vinden in dit boek veel praktische informatie, adviezen, tips en voorbeelden uit de praktijk. Ook voor studenten zelf kan het lezen ervan heel nuttig zijn.

Auteurs

Alie Weerman

Alie Weerman (1960) is hogeschoolhoofddocent GGZ-agoog en ervaringsdeskundigheid op hogeschool Windesheim in Zwolle. Zij studeerde theoretische psychologie aan de Vrije Universiteit en heeft gewerkt in de ggz als trainer en als ondersteuner van een patiëntenraad en van cliëntgestuurde projecten. Op Hogeschool Windesheim ontwikkelde zij de differentiatie GGZ-agoog en de minoren verslavingskunde. Sinds 2007 doet zij onderzoek naar ervaringsdeskundigheid, met een specifieke focus op verslaving. Dit onderzoek vindt plaats in interactie met de onderwijs- en beroepspraktijk.


Herm Kisjes

Herm Kisjes is Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige en docent aan Fontys hogeschool. Herm geeft individuele behandeling en begeleiding in een eigen praktijk.