De rest van je leven Bekijk groter

De rest van je leven

Achtergronden, handige tips en opdrachten om een studiekeuze te maken die bij je past

9789085606147

Verkrijgbaar

Met dit boek kunnen jongeren aan de slag om wijzer te worden over hun eigen persoonlijkheid, interesses en waarden en over de theoretische achtergronden bij een studiekeuze en zo een bewuste en weloverwogen studiekeuze te maken.

Meer details

16,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Niño (imprint van SWP)
Jaar van uitgave 2012, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 88p.

Meer informatie

Wat moet ik gaan studeren? Is een vraag die vroeger of later in de schoolloopbaan langskomt. En veel jongeren weten het dan echt nog niet en willen er ook liever niet over nadenken. Maar dat is geen optie, er moet een keuze gemaakt worden. Die keuze bepaalt voor een gedeelte hoe je leven eruit zal gaan zien. Het is dus zaak een goeie keuze te maken.

Uitgangspunt is de jongere zelf; zijn of haar keuzeproces moet centraal staan. Ouders en begeleiders kunnen meedenken in dit proces (dat is zelfs gewenst), maar het is uiteindelijk de jongere zelf die kiest. Hoe kom je tot een goeie keuze? In dit boek staan theoretische achtergronden om te laten zien waar je rekening mee moet houden bij het keuzeproces. Je krijgt cijfers over uitvalpercentages, studiekosten, de inschrijvingsprocedures. Er zijn studies waar je een speciale test voor moet doen, studies waarvoor loting geldt en studies waarvoor je auditie moet doen.
Hoe werken je hersenen bij dit keuzeproces en welke rol spelen je ouders?

Daarnaast zijn er opdrachten en oefeningen. Door die uit te voeren kom je erachter hoe je die theorie kunt toepassen. Er zijn schrijfoefeningen, praatoefeningen, oefeningen waarbij je vragen moet beantwoorden. Geleidelijk leiden ze naar een punt waarop keuzes duidelijker worden. Ook kun je lezen hoe anderen tot een keuze zijn gekomen.

Als je heel serieus met dit boek aan de slag bent gegaan, ben je inmiddels een heleboel wijzer; vooral over je persoonlijkheid en welke waarden voor jou belangrijk zijn. Je weet wat je leuk vindt en waar je interesses liggen. En je weet ook welke andere overwegingen bij jou in je keuze een rol kunnen spelen.

Auteurs

Carine Vos

Carine Vos (1970) studeerde o.a. Bedrijfseconomie en Personeelsmanagement. Zij werkte in het bankwezen en als docente en mentor aan enkele WO-, HBO- en MBO-instellingen.
In 2009 richtte zij haar eigen praktijk voor studiekeuze en loopbaanbegeleiding op. Hierbinnen ontwikkelde zij haar eigen manier om jongeren de juiste richting te wijzen naar een studie die bij hen past. Haar ervaringen binnen het onderwijs met het kiezen van een verkeerde studie zijn de inspiratie geweest tot het opzetten van deze praktijk. Zij publiceert columns die de onderwerpen weerspiegelen die zij in haar bedrijf tegenkomt.Omdat aan de basis van een juiste studiekeuze een goede profielkeuze staat, schreef zij hierover een artikel. Daaruit volgde de behoefte om voor jongeren een boek in begrijpelijke taal te schrijven, juist over deze problematiek.
Zij geeft lezingen en voorlichting over profielkeuze en studiekeuze.