Jongdementie Bekijk groter

Jongdementie

De beklimming van de berg Alzheimer

9789462671072

Verkrijgbaar

Drie mensen met jongdementie en hun partners maakten samen een bergtocht in de Nepalese Himalaya. Omdat ze het verhaal willen vertellen dat achter jongdementie schuilgaat. Omdat ze véél meer zijn dan die aandoening alleen.

Meer details

19,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 150p.
Extra met dvd

Meer informatie

Op de dag dat je de diagnose jongdementie krijgt, verdwijnen alle zekerheden. Werk, sociaal leven, toekomstplannen, in een klap worden ze ingeruild voor angst, schaamte en isolement. Maar hoeft dat zo te zijn? Is het altijd een negatief verhaal?
Drie mensen met jongdementie en hun partners namen de handschoen op en kozen voor het gezamenlijke avontuur van een bergtocht in de Nepalese Himalaya. Omdat ze het verhaal willen vertellen dat achter jongdementie schuilgaat. Omdat ze véél meer zijn dan die aandoening alleen. Omdat ze stevige stappen willen zetten voor de geest en een aanzet willen geven voor de start van een veelomvattender beweging. Een beweging waarbij mensen met én zonder dementie samen optrekken en in elkaar een bondgenoot vinden om grenzen te verleggen.
Dit boekje met op dvd de documentaire Waar gaan we naartoe? is een call to action voor de lezer en de kijker: omdat mensen met jongdementie met de juiste ondersteuning soms nog bergen kunnen verzetten.

Uitgave i.s.m. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw en theWizard

Trailer documentaire Waar gaan we naartoe?

Auteurs

Jurn Verschraegen

Jurn Verschraegen is directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, voorzitter van de werkgroep jongdementie Vlaanderen en benoemd expert bij de Hoge Gezondheidsraad.


Van dezelfde auteur:

Mathieu Vandenbulcke

Mathieu Vandenbulcke is arts en hoogleraar aan de KU Leuven. Hij is gespecialiseerd in ouderen- en neuropsychiatrie en behandelt onder andere personen met jongdementie.


Van dezelfde auteur:

Rick de Leeuw

Rick de Leeuw is zanger, schrijver, dichter. Als voorzitter van Het Ventiel ijvert hij voor buddywerking rond mensen met jongdementie.


Persartikels

Samana (december 2017)
"Wij bestaan bij gratie van de ander en als je die ander kan optillen, til je jezelf ook op." Een gesprek met Rick De Leeuw n.a.v. het boek

VTM Nieuws (18-11-2017)
"De gitaar van Malcolm Young (AC/DC) maakte het mogelijk om een trektocht in Nepal te organiseren met mensen met jongdementie en hier een boek en film ('Jongdementie. De beklimming van de berg Alzheimer') over te maken." - Jurn Verschraegen aan het woord - herbekijken

Goed Gevoel (Oktober 2017)
"Wij tellen nog mee!" - interview

Bodytalk (September 2017)
"Het aangrijpende en ontroerende verslag in woord en beeld toont dat mensen met jongdementie nog tot veel in staat zijn en zo veel meer zijn dan hun ziekte."

Libelle (13-07-2017)
"Als je geliefde jongdementie heeft" - dubbelinterview

Celine schrijft (11-07-2017)
"Dit boek is zeker een aanrader voor iedereen die op welke manier dan ook in aanraking komt met dementie." - lezen

CM Brugge (Juli 2017)
"Indrukwekkend!"

Weliswaar (21-06-2017)
Korte reportage & wedstrijd - lezen

Nieuwsblad (08-06-2017)
"Naar Nepal om ziekte te vergeten" - interview met Winnie Vandendriessche, deelnemer expeditie - lezen

Het Kortrijks Handelsblad (29-05-2017)
"Mensen met dementie nog meer integreren en ondersteunen. De beklimming van de berg Alzheimer maakt jongdementie bespreekbaar." - reportage

Landsbond CM (28-05-2017)
"Het is prettig om een recensie te schrijven over een boek+DVD dat er toe doet. Wie op een vlotte manier wil kennismaken met personen met jongdementie, vindt hier een veelzijdige introductie.(...) Kortom ‘de beklimming van de berg Alzheimer’ en dvd ‘Waar gaan we naartoe?’ verdienen onze warmste aanbeveling. Een interessant en leesbaar boek, zonder franje, dat essentiële waarden naar voor brengt, die ook in andere domeinen inspirerend kunnen zijn." - recensie

HLN (18-05-2017)
"Met jongdementie kan je nog bergen verzetten" - lezen

Knack (17-05-2017)
'Iedereen zou wat vaker bij zijn buurvrouw moeten gaan kijken'- interview met de auteurs Rick de Leeuw, Jurn Verschraegen & Mathieu Vandenbulcke - lezen

Het Verband (April-juni 2017)
"Wij lazen voor u: Jongdementie. De beklimming van de berg Alzheimer"