De schat van je leven Bekijk groter

De schat van je leven

Herinneringen ophalen met mensen met dementie

9789462670501

Verkrijgbaar

3 boekjes die een geheel vormen. Informatie over dementie, foto's en gespreksmateriaal rond 9 thema's en een levensboek om het levensverhaal van de persoon met dementie in op te tekenen. Voor mantelzorgers, professionele hulpverleners en vrijwilligers.

Meer details

33,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2015
Bindwijze 3 paperbacks A4 in box
Aantal pagina's 280p.
Extra volledig in kleur

Meer informatie

‘Ze kunnen zich vaak de naam van hun meester uit de lagere school herinneren, maar weten niet meer wie ze gisteren op de koffie kregen.’ Voor wie iemand met dementie verzorgt of in zijn omgeving heeft, klinkt de uitspraak erg herkenbaar. Mensen met dementie vergeten veel. Maar tezelfdertijd lijken sommige dingen in hun geheugen gebeiteld. Dit unieke boek neemt je mee in hun belevingswereld. Het biedt je concrete handvaten om hun levensverhaal in het dagelijks leven te verweven. Hoe lees je hen voor? Waarom is muziek zo belangrijk? De schat van je leven is geschreven voor mantelzorgers, maar is ook zeer bruikbaar voor professionele zorgverleners en vrijwilligers. Het bestaat uit drie aparte boekjes die samen een geheel vormen. Het eerste bevat alle informatie over de aandoening en het belang van herinneringen. Het tweede behandelt negen thema’s, van ‘kindertijd’ tot ‘beroep en vrije tijd’ en ‘radio en televisie’, en staat vol foto’s, gespreksmateriaal en activiteiten om samen aan de slag te gaan. Het derde is een levensboek waarmee je samen het levensverhaal van de persoon met dementie kan optekenen. De bijhorende website www.deschatvanjeleven.be geeft je toegang tot honderden foto’s, bewegend beeldmateriaal en filmpjes die je zin geven om onmiddellijk aan de slag te gaan.

Deel drie, het levensboek, is ook apart verkrijgbaar.

Downloaden

Auteurs

Herlinde Dely

Herlinde Dely is medewerker kwaliteitsvolle zorg bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Ze is gerontoloog en auteur van het boek De schat van je leven (EPO, 2015).


Persartikels

Knack Bodytalk (06-12-2017)
"Door te focussen op wat ze zich nog wél herinneren kun je personen met dementie doen opleven. Wat mantelzorgers hierbij beslist kan helpen is De schat van je leven, een box met 3 boekjes van Herlinde Dely."

Karrewiet (Ketnet) (10-05-2016)
Herlinde Dely ontvangt met 'De Schat van je leven' van lagere schoolkinderen van de regio Oost-Vlaanderen de eerste prijs in de voorronde van de Wetenschapsbattle. - herbekijken

BOp magazine (Mei-juni 2016)
"Een zeer concreet handboek."

sociaal.net (14-03-2016)
"Met het verlies aan kortetermijngeheugen komen herinneringen uit de periode van iemands jeugd of jongvolwassenheid weer meer op de voorgrond. Het is daarom nuttig in de ouderenzorg bewust om te gaan met oude herinneringen en er activiteiten rond te organiseren. Reminiscentietherapie dus. Met steun van onder meer het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen schreef Herlinde Dely van het kennispunt mantelzorg van Howest er een boek over. Of eigenlijk drie boeken, prachtig vormgegeven en in een mooie box gebundeld. - lezen

Weliswaar (02-02-2016)
"Het zal mantelzorgers goed doen als ze de ogen weer zien blinken van de persoon voor wie ze zorg dragen en ze zullen verwonderd zijn over wat die persoon wel nog kan. Kortom, het zal deuren openen voor de mantelzorgers." Interview met Herlinde Dely - lezen

De Gentenaar (19-11-2015)
"Dementerenden halen herinneringen op in jaren-50 kamer" - artikel

knack.be (17-11-2015)
"Tips voor mantelzorgers: 'Ik hoop dat dementen en familie opnieuw samen plezier kunnen maken'" - interview met de auteur - lezen

Radio2.be - West-Vlaanderen (18-11-2015)
"Mantelzorgers loven nu al de bruikbaarheid van het boek." - herbeluisteren - lezen

VTM Nieuws (13-11-2015)
"Boek leert kinderen omgaan met dementie" - bekijken

Warre Borgmans, acteur (november 2015)
"Naast een gedetailleerde en doeltreffende handleiding, met vele spitsvondige tips,voor de omgang met mensen die lijden aan dementie, biedt dit fijne boek een minutieus, van moment tot moment,van beeld tot beeld, te volgen richtsnoer om verleden én heden opnieuw tot leven te wekken of te verzoenen; vergeten of verdrongen herinneringen krijgen frisse adem, vergeelde foto’s, oude dia-beelden en zelfs viewmaster schijfjes beginnen te bewegen. Hét boek om met de ziekte van de eeuw beter te leren omgaan!"

Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen (november 2015)
"Wanneer het verleden weer tot leven komt met gevoelens en ervaringen van toen en het contact met iemand met dementie zich stilaan beperkt tot gewoon aanwezig zijn dan helpt De schat van je leven je de schijnbaar onoverbrugbare diepten met elkaar te verbinden waarbij heden en verleden samen een nieuw verhaal schrijven het verhaal van jou, hem, haar, ... en de schat aan herinneringen die als een kaleidoscoop de realiteit telkens weer anders vorm geeft.
De schat van je leven lijkt op de schaduw die je op een krachtige wijze laat zien dat ondanks alles de zon toch nog kan schijnen. Onuitwisbaar."