Aap-zee-koe 2 Bekijk groter

Aap-zee-koe 2

Een schrijfprogramma voor kinderen met autisme

9789462670112

Verkrijgbaar

Dit boek biedt een pak ideeën en tips om bij het leren schrijven rekening te houden met het uniek autistisch denken. Het gaat ook dieper in op fundamentele aandachtspunten en keuzes waarmee begeleiders worden geconfronteerd.

Meer details

24,99 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2014
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 60p.

Meer informatie

Leren schrijven is niet altijd vanzelfsprekend voor een kind met autisme. Verschillende motorische vaardigheden worden immers gecombineerd met cognitieve uitdagingen. Dit programma, gebaseerd op de Autisme Centraal - Methodiek, wil een hulp zijn in het optimaliseren van het schrijfproces om kinderen met autisme meer kansen te bieden.

Dit boek biedt een pak aan ideeën en tips die rekening houden met het uniek autistisch denken. Aan welke voorwaarden moet een kind met autisme voldoen om te leren schrijven? Hoe verhelder je de zithouding of de pengreep? Wat met kinderen die het moeilijk hebben om hun blad juist te positioneren? Hoe visualiseer je een beweging? Wat kan je doen om de transfer te bevorderen? Het zijn maar enkele van de vragen waarop dit schrijfprogramma een autismevriendelijk antwoord aanreikt om het schrijvende kind te ondersteunen.

Daarnaast gaat dit boek dieper in op fundamentele aandachtspunten en keuzes waar schrijfbegeleiders mee geconfronteerd worden. Door meer dan honderd visualisaties, oefeningen en werkbladen (downloaden via www.autismecentraal.com) inspireert dit programma om na te denken over concreet taalgebruik, schrijfgrootte, materiaalkeuze, lettersoort en -vorm…

Dit schrijfprogramma ontstond als aanvulling op het leesprogramma aap-zee-koe, maar is ook los daarvan te gebruiken door iedereen die samen met een kind met autisme de eerste stappen in het schrijfproces zet!

Gerelateerde titels

Auteurs

Anke Van Acker

Anke Van Acker werkt bij de thuisbegeleidingsdienst vzw Victor en coördineert de postgraduaatsopleiding autisme aan de Artveldehogeschool. Ze werkte eerder als ergotherapeut in het CAR Sint-Lievenspoort te Gent, waar ze jarenlange ervaring in het schrijven met kinderen met autisme opdeed.


Kobe Vanroy

Kobe Vanroy is educatief medewerker bij Autisme Centraal. Hij was jarenlang leerkracht en leerlingenbegeleider van jongeren met autisme. Met zijn praktijkervaring geeft hij opleidingen in binnen- en buitenland en schreef hij mee aan Autisme en normale begaafdheid in het onderwijs en Aap-zee-koe 2, een schrijfprogramma voor kinderen met autisme.


Persartikels

School+Visie (Juni 2016)
"Een aanrader voor al wie wil inzetten op het ontwikkelingsgericht leren schrijven. We kijken uit naar deek 3 in de reeks dat Aap Zee Koe. Kinderen met autisme leren rekenen zal heten."