Architectonica Bekijk groter

Architectonica

Een thuis voor mensen met dementie

9789491297120

Sold out

Wat heeft een gebouw nodig zodat mensen met dementie er zich thuis kunnen voelen? Theorie en praktijk van de Vlaamse woonzorgcentra.

Meer details

37,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2012
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 304p.
Extra volledig in kleur

Meer informatie

Hoe moet een woonzorgcentrum er uitzien om mensen met dementie er zich thuis te laten voelen? Aan welke vereisten moet het gebouw beantwoorden om ze er hun weg te doen vinden en te laten aarden? Hoe kan je door vormgeving en inrichting van de woonomgeving ervoor zorgen dat mensen met dementie goed wonen?
Met deze vragen ging Erik Stroobants naar twintig woonzorgcentra tussen Veurne en Hamont-Achel. Zijn reportages en interviews met tekst, uitleg, foto's en plannen lees je in het eerste deel van dit boek.
Patrick Verhaest vond antwoorden op vragen over dementievriendelijk bouwen en inrichten in resultaten van wetenschappelijk onderzoek en stellingen van deskundigen. Beginnen doet hij met 'wat is dementie?' en eindigen met 'contacten bevorderen'.

Architectuur verenigt als kunst en wetenschap op een evenwichtige manier schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid. Tonica is in de muziek de grondnoot. Het grondakkoord dat daarop gebouwd is, straalt rust uit. 'Architectonica' zorgt voor een thuis voor mensen met dementie.

Met een voorwoord van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en van Wino Baeckelandt, waarnemend voorzitter van de raad van bestuur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw. www.dementie.be

Uitgave i.s.m. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

expertisecentrum dementie vlaanderen

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Erik Stroobants

Erik Stroobants is mantelzorger en voorzitter van de familieraad in een woonzorgcentrum. Hij is docent schriftelijke communicatie en werkt mee aan de tijdschriften Maczima en Preview.


Patrick Verhaest

Patrick Verhaest is wetenschappelijk medewerker op het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw en redacteur van Denkbeeld. Tijdschrift voor sychogeriatrie. Eerder werkte hij in een woonzorgcentrum rond de psychosociale aspecten van woon- en leefklimaat. Hij is auteur van Werken aan wonen en leven voor zorgbehoevende ouderen (1994).


Persartikels

Christine Van Broeckhoven, professor alzheimeronderzoek Universiteit Antwerpen (mei 2012)
"Met de dementietsunami in het vooruitzicht komt dit boek net op tijd voor plannenmakers en architecten. Het is belangrijk dat wetenschappelijke inzichten ook die doelgroep bereiken."

Marco Blom, adjunct-directeur Alzheimer Nederland (mei 2012)
"Een prachtig en praktisch boek dat duidelijk maakt hoe belangrijk een visie is bij het toepassen van wetenschappelijke kennis én bij praktijkervaringen, om zo – letterlijk en figuurlijk – ruimte te geven aan goede zorg voor mensen met dementie."

Andrea Croonenberghs, mantelzorger en actrice (mei 2012)
"Een aangepaste leefomgeving 'zoals thuis' is een belangrijke vorm van zorg bij mensen met dementie. Verplichte lectuur voor wie die leefomgeving wil inrichten."