Gewoon een huis in autismeland Bekijk groter

Gewoon een huis in autismeland

9789064455728

Sold out

In dit vervolg op Gewoon een jonge met autisme beschrijft Chris Lauwers het opgroeien van jongeren met autisme. Een relaas van 'geef nooit op', een getuigenis ook van loslaten. Met een resultaat dat er mag zijn.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 208p.

Meer informatie

In haar eerste boek Gewoon een jongen met autisme beschreef Chris Lauwers hoe na een jarenlange lijdensweg bij haar zoon Lander autisme werd gediagnosticeerd. Het boek eindigde bij Landers opname in een MPI.
In dit vervolg beschrijft Chris Lauwers het opgroeien van ongewone pubers. Ook jongeren met autisme willen zoals iedereen zijn, ze willen behoren tot hun grote groep leeftijdsgenoten. Gewoon een huis in autismeland verhaalt hoe haar zoon zich hardnekkig bleef verzetten tegen alles wat ook maar in de richting van autisme wees: De jongeren in het MPI bekeken elkaar door een vergrootglas en zetten met hun eigen logica alles op een rijtje en in vakjes: veel over politiek praten was autisme, onzekerheid was autisme, met je neus sniffen was autisme en hoesten waarschijnlijk ook wel. Stoer zijn bleek een prima camouflagemiddel tegen onzekerheid, en vooral: het was geen autismekenmerk. Doen dus!
Voor zijn moeder is het relaas van Lander er een van geef nooit op, een getuigenis ook van loslaten, beetje bij beetje en soms ongemerkt. Maar het lukte en het resultaat mag er wezen. Het is geen verhaal van genezing maar een van aanvaarding. Het wees haar zoon de weg naar een eigen stek, naar zijn eigen huis: Zijn kasteel zonder zwembad, het stond zomaar in een straat in een dorp dat niet eens het onze was. Maar het was zijn plaats op de wereldbol.

Uitgave i.s.m. Autisme Centraal (Vlaamse Dienst Autisme, partner binnen Vijftact vzw)

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Chris Lauwers

Chris Lauwers kreeg als ouder van Lander een "levenslang leercontract". Ze was actief bij de oudervereniging Vlaamse Vereniging Autisme als tele- en bezoekouder. Momenteel is zij bezoekouder voor de thuisbegeleidingsdienst autisme Het Raster. Zij werkt ook als freelancer bij Autisme Centraal, en publiceerde een aantal artikels rond "empowerment en autisme".