Stralingsgevaar! Bekijk groter

Stralingsgevaar!

Vervuiling in een gsm-maatschappij

9789064455650

Sold out

Aan de hand van het opvallende persoonlijke verhaal van de auteur over de gezondheidsrisico's van onzorgvuldig gebruikte moderne technologieën, houdt dit boek een pleidooi voor een volwaardige omgevingsgeneeskunde.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

Meer informatie

Dit boek vertelt het merkwaardige relaas van Patrick Vanden Berghe. Hij werkte jarenlang in een met radioactief gips vervuild bureau en kwam daarna ook nog eens terecht in een appartementsgebouw met gsm-antennes op het dak. Hij werd ziek en startte een queeste naar de oorzaak van zijn aandoening. Zijn bevinding is bloedstollend. Hij wijt zijn ziekte aan de synergie van zijn ongezonde werk- en woonomgeving. Ongeloofwaardig? Onafhankelijke wetenschappers denken nochtans in dezelfde richting. De auteur is niet de eerste die ziek is geworden door onder een gsm-antenne te wonen.

Stralingsgevaar! is ook een pleidooi voor een volwaardige omgevingsgeneeskunde. Want te veel aan moderne beschavingsziekten lijdende mensen krijgen een verkeerde behandeling. Een moderne dokter zou eigenlijk de radioactieve en elektromagnetische straling moeten meten op de plaats waar zijn patiënt woont of werkt.

Teken de petitie tegen elektrosmog

Auteurs

Patrick Vanden Berghe

Patrick Vanden Berghe was van 1969 tot 1976 redacteur van i>Exodus, een tijdschrift voor maatschappelijke kritiek en actie. Later werkte hij als socioloog bij de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie. Vandaag is hij gepensioneerd.


Persartikels

www.milieufocus.nl (03-06-2010)
boek van de week

Oikos (juni 2010)
Boekbespreking door Johan Malcorps - online lezen in pdf

Visie blog (30-04-2010)
(...) Is Stralingsgevaar paniekzaaierij? Neen. De auteur wil ook niet alle draadloze elektronica de wereld uit. Hij wil wel veel strengere stralingsnormen, zoals in het Oostenrijkse Salzburg bijvoorbeeld. Daar geldt een norm die tien keer lager is dan de internationale norm van de WGO. “En toch kan iedereen er probleemloos mobiel bellen”, schrijft Patrick Vanden Berghe.
Ook houdt hij een stevig pleidooi voor een beter uitgebouwde omgevingsgeneeskunde. Huisartsen zouden veel grondiger moeten peilen naar de leefomgeving van een patiënt wanneer die bepaalde klachten heeft. Zo zou die veel sneller geholpen kunnen worden en zouden klachten veel efficiënter behandeld kunnen worden. Ook bepleit hij de erkenning van elektrogevoeligheid als handicap, zodat slachtoffers bijstand kunnen krijgen.
Een onthutsend boek, vooral ook omwille van de praktijken van mobiele operatoren. Die proberen met man en macht de gevaren van straling te minimaliseren of te ontkennen. Hun houding doet heel erg denken aan die van de tabaksproducenten in de vorige eeuw of van de petroleumlobby nu als het gaat over klimaatverandering. Dezelfde technieken om verwarring te zaaien, wetenschappers die zich rechtstreeks of onrechstreeks laten betalen door de sector om stralingsrisico’s te ontkennen en agressieve lobbypraktijken bij politici en overheid.
Dit boek zaait onrust, maar geen paniek. Patrick Vanden Berghe geeft zelf ook een aantal pistes om het stralingsgevaar in te dijken. U zult niettemin toch even huiveren wanneer u uw mobieltje opneemt na het lezen van dit boek. En terecht.
volledige tekst lezen

www.derecensie.nl (14-04-2010)
Het boek krijgt 4 sterren op deze website - lezen

Radio 1- Peeters & Pichal (07-04-2010)
Ziek door straling? Patrick Vanden Berghe te gast in het Radio 1-programma Peeters & Pichal - herbeluister het programma en lees de reacties

HUMO (23-03-2010)
"Doodziek onder de gsm-mast: De topambtenaar die uit België wegvluchtte" - interview met Patrick Vanden Berghe

Professor Victor Moshchalkov, gewoon hoogleraar aan het departement Natuurkunde KULeuven
"De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen." (Spreekwoord naar St. Bernard van Clairvaux, rond 1150)
Moderne technologieën spelen een steeds grotere rol in ons leven. Veel van deze technologieën - ontwikkeld met goede bedoelingen - zijn zo nuttig, handig en geraffineerd dat we zelfs zeer belangrijke vragen vergeten te stellen als: Zijn deze technologieën veilig? Kunnen ze eventueel ernstige gezondheidsproblemen creeëren? Wat te doen met chemische en electro-magnetische vervuiling?
De auteur vertelt een opvallend en persoonlijk verhaal over hoe onzorgvuldig aangewende moderne technologieën (draadloze communicatie maar ook het gebruik van radioactieve en andere gevaarlijke materialen) iemand van de hemel in de hel kunnen doen belanden.

Jan Allein, coördinator werkgroep Beperk De Straling
"Er zijn geen harde bewijzen van schadelijkheid." Bij zowat elke berichtgeving over straling wordt hierop gehamerd, tot vervelens toe. Er blijkt bij de bevolking, bij politici maar ook bij artsen weinig tot geen inzicht te bestaan in de reden waarom "harde bewijzen" uitblijven.
Auteur Patrick Vanden Berghe beschrijft in zijn boek Stralingsgevaar! op een voor iedereen begrijpbare manier alle componenten van de strategie toegepast door de industrie om te verhinderen dat de overheid maatregelen tegen de stralingsbelasting neemt. Doordat er voor elk gevonden schadelijk effect telkens ook door de industrie gefinancierde studies zijn die géén schadelijke effecten vinden, wordt het tot stand komen van een wetenschappelijke consensus verhinderd. Het gevolg kennen we: "Er zijn geen harde bewijzen" of "er is nood aan meer onderzoek". Dit is exact wat de industrie met haar strategie wil bereiken: zorgen voor verwarring en onzekerheid, zodanig dat maatregelen van overheidswege zo lang mogelijk uitblijven.
Ondertussen maakt de industrie van de onzekerheid misbruik om aan een razend tempo zoveel mogelijk nieuwe draadloze toepassingen op de markt te brengen, een ander component van haar strategie. Ze probeert op zoveel domeinen van de samenleving binnen te dringen zodat, wanneer er eindelijk "harde" bewijzen van schadelijkheid worden aangetoond, het moeilijk wordt om producten weer van de markt te halen.
Dit boek is een aanrader en een must voor politici en iedereen die streeft naar een gezond leefmilieu.

Eloi Glorieux, verantwoordelijke klimaat-, energie- en nucleaire campagnes Greenpeace België
'Zowel radioactieve als niet-ioniserende straling zijn sluipmoordenaars: je ziet, ruikt of voelt ze niet, maar ze treffen je. Ze verzwakken je immuunsysteem, grijpen in op je genetische integriteit en uiteindelijk leiden ze tot een verlies aan vele gezonde levensjaren.
Het is onbegrijpelijk dat technologieën die deze gevaarlijke stralingen uitzenden zonder enig maatschappelijk debat op korte tijd zo massaal in de maatschappij geïntroduceerd konden worden.
De talrijke ervaringsgerichte voorbeelden uit het boek geven aan dat het voorzorgprincipe voor alle stralingstechnologieën rigoureus moet worden toegepast.'