Seks@relaties.kom! Bekijk groter

Seks@relaties.kom!

Werkboek voor mensen met een verstandelijke beperking - Deel 2: Relaties

Verkrijgbaar

Tientallen methodieken en nuttige tips om met mensen met een (verstandelijke) beperking te praten over relaties, de eigen handicap, gevoelens, seksualiteit binnen een relatie, vriendschapsrelaties onderhouden, en weerbaarheid.

Meer details

35,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 296p.
Extra met cd-rom

Meer informatie

Boek met cd-rom

Relaties zijn voor mensen met een (verstandelijke) beperking van wezenlijk belang voor de kwaliteit van hun leven. Net zoals voor ieder van ons. Je wil graag intense familiebanden, een partner om mee door het leven te gaan, goede vrienden die je steunen, buren en sportmakkers om een praatje mee te slaan.

Als je een beperking hebt komen deze relaties onder druk te staan. Je handicap maakt het moeilijk, maar ook maatschappelijke tendensen en de manier waarop de zorgverlening georganiseerd is, verscherpen dit probleem.

Seks@relaties.kom! geeft een aanzet tot nadenken over relaties van mensen met een beperking. Maar dit boek is op de eerste plaats een werkboek. Hoe ga ik als ouder, vriend of professionele begeleider het gesprek aan met mensen met een beperking?

Het boek bevat tientallen methodieken en nuttige tips over o.a. praten over de eigen handicap, gevoelens, seksualiteit binnen een relatie, vriendschapsrelaties onderhouden, en weerbaarheid.

Dit boek met cd-rom sluit aan bij Seks@relaties.kom! Werkboek voor mensen met een verstandelijke beperking - Deel 1: Seksualiteit. Het is de weerslag van een jarenlange unieke praktijk van VMG, Vormingswerk voor mensen met een verstandelijke beperking.

Uitgave i.s.m. VMG

Persartikels

Prof.Dr. Geert Van Hove (september 2009)

Dit boek is een tweede deel in reeks m.b.t. het werk van vzw VMG, vormingsdienst voor personen met een beperking in Vlaanderen, vormingsdienst die nu al jaren aan de weg timmert voor wat betreft relaties en seksualiteit voor deze specifieke doelgroep.

Dit boek willen we graag aanraden aan professionele medewerkers en familieleden van personen met een beperking en dit om volgende drie redenen:

1. VMG laat zich niet verleiden om 'vorming' té nauw te definiëren. Zij stellen enerzijds duidelijke kwaliteitsvoorwaarden aan vormingsprocessen, anderzijds ondersteunen zij de idee dat vormingsprocessen door verschillende partijen kunnen worden ondersteund en dus geen geprivilegieerde opdracht zijn.

2. Het hele opzet van het boek straalt 'toegankelijkheid' uit. Men kiest er niet voor om veel en complexe theoretische kaders in te schakelen; bovendien worden op verschillende momenten 'tips voor gebruikers' naar voor geschoven.

3. Het boek en de CD-rom kunnen het best gelezen en gebruikt worden als een 'ondersteunende doos' vol van methodieken, verschillende invalshoeken, direct bruikbare werkbladen, foto's en illustraties ter ondersteuning van gesprekken en werkmomenten.

Met het gehele opzet brengt vzw VMG heel wat bruikbare elementen aan die ouders en begeleiders die het aandurven om de taboe van relaties en seksualiteit te doorbreken moeten ondersteunen. Met dit (té?) bescheiden werkboek geeft vzw VMG een duidelijke politieke-emancipatorische boodschap en toont het een weg in het realiseren van de mensenrechten voor personen met een verstandelijke beperking… stilaan worden de laatste barrières in een lange emancipatiestrijd weggeruimd.

Geert Van Hove, Prof.Dr.
Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel
Disability Studies en Inclusieve Opvoeding