Autisme Bekijk groter

Autisme

Verklaringen van het raadsel

Verkrijgbaar

Een klassieker, een must voor iedereen die betrokken is bij autisme.

Meer details

22,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2005 - 2015, 4de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 304p.

Meer informatie

De eerste editie van Autism: explainig the Enigma (1989) werd snel een klassieker omdat het boek voor het eerst een bevredigende beschrijving gaf van wat er gebeurt in het hoofd van een persoon met autisme. Uta Frith zag als sleutelgegevens voor een verklaring voor autisme: het gebrek aan vaardigheid om gedachten en gevoelens te (h)erkennen (‘theory of mind’), en het gebrek aan vaardigheid om stukken informatie te integreren tot coherente gehelen (‘centrale coherentie’). Frith toonde dat de problemen i.v.m. communicatie, sociale interactie en buigzaamheid zich vanuit dit beginpunt ontvouwen. Dat de hypothese van Frith de test van de tijd heeft doorstaan, wordt met deze grondig herziene editie duidelijk. Geheel nieuw is het gedeelte van het boek waarin de recente bevindingen over autisme op neurologisch vlak worden beschreven. Frith besteedt ook aandacht aan de actuele hype over een mogelijke epidemie van autisme en aan de nieuwe diagnostische criteria voor autisme.
‘Uta Frith gaat dezelfde uitdaging aan als in de eerste editie: fictie van feiten onderscheiden wat betreft een raadselachtige stoornis, het autisme. Haar gids daarbij is de theorie, geworteld in gedegen wetenschappelijk onderzoek. Maar in tegenstelling tot heel wat andere reviews van wetenschappelijk onderzoek, leest het boek bijna als een detectiveverhaal. Frith brengt immers niet alleen een literatuurstudie maar illustreert de resultaten van soms erg technische studies met zeer herkenbare anekdotes en voorbeelden uit de praktijk. In dat opzicht is het boek niet alleen interessant voor wetenschappers maar ook voor ouders en zorgverleners. Dit is een standaardwerk, een must voor iedereen die betrokken is bij autisme.’ - Peter Vermeulen

Uitgave i.s.m. Autisme Centraal, Gent

Gerelateerde titels

Auteurs

Uta Frith

Uta Frith, internationaal een toponderzoeker op het gebied van autisme, was hoogleraar aan het University College in Londen en is als Research Foundation Professor verbonden aan de Universiteit van Aarhus.


Persartikels

Handiscoop (juni 2006)
Nieuw is het gedeelte van het boek waarin de recente bevindingen over autisme op neurologisch vlak worden beschreven.

Nederlandse Bibliotheek Dienst (03-03-2006)
De auteur, een internationale autoriteit op het vlak van autisme, herschreef haar boek over autisme, gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Autisme is nog immer een raadselachtige neurologische stoornis; theorie, feiten, praktijksituaties en gedragsonderzoek dragen in dit boek bij aan een poging het raadsel verder te verklaren. Dit maakt het boek niet alleen geschikt voor wetenschappers, medici en hulpverleners, maar ook voor ieder die betrokken is bij of nieuwsgierig is naar autisme en haar achtergronden.
De auteur nodigt in haar boek eenieder uit tot het delen van ervaringen rondom autisme; zij wenst autisme niet te beperken tot het wetenschappelijk vakgebied. De auteur heeft haar woordkeuze toegankelijk gemaakt voor een brede doelgroep. In haar bewerking wordt verwezen naar literatuur en naar toepasselijke internationale websites. Daar waar ze kon, is de tekst ondersteund met illustraties, grafieken, foto's en ander aansprekend materiaal. Het boek is sterk uitgebreid met nieuwe inzichten, geactualiseerd en opnieuw vertaald. Het boek is het lezen zeker waard voor wie meer wil weten over neurologische aandoeningen, in het bijzonder autisme. Vervanging aangeraden. (Anja van Mierlo)

Klik (maart 2006)
Herziene en aangevulde heruitgave, met gegevens uit nieuw onderzoek.

Psyche (maart 2006)
Volledig herziene uitgave van dit standaardwerk over autisme. Uta Frith zag als sleutelgegevens voor een verklaring voor autisme het gebrek aan vaardigheid om gedachten en gevoelens te (h)erkennen, en het gebrek aan vaardigheid om stukken informatie te integreren tot coherente gehelen.
De auteur voegde recente bevindingen over autisme op neurologisch vlak toe en de mogelijke invloed van de diagnosecriteria op hogere incidentie.

De Stem van de Ouders (Inclusie Vlaanderen) (maart 2006)
Twaalf jaar terug verscheen dit boek voor het eerst. Het werd een klassieker. Voor het eerst werd een bevredigende beschrijving gegeven van wat er gebeurt in het hoofd van een persoon met autisme.
In deze editie anno 2005 wordt het verhaal van de wetenschappelijke inspanningen om autisme te begrijpen nog verfijnd. Er werden nieuwe feiten aan toegevoegd, en door recenter onderzoek achterhaalde feiten werden weggelaten. Geheel nieuw is het hoofdstuk waarin de recente bevindingen op neurologisch vlak worden beschreven. Frith besteedt ook aandacht aan de actuele hype over een mogelijke epidemie van autisme en aan de nieuwe diagnostische criteria voor autisme.
Dit qua aanpak theoretische boek, vertrekkend vanuit wetenschappelijk onderzoek, wordt aangevuld met zeer herkenbare anekdotes en praktijkvoorbeelden. Dit maakt het niet enkel interessant voor wetenschappers, maar ook voor ouders en zorgverleners.

Thuis Verplegen (maart 2006)
De eerste editie werd snel een klassieker omdat het boek voor het eerst een bevredigende beschrijving gaf van wat er gebeurt in het hoofd van een persoon met autisme. Uta Frith zag sleutelgegevens voor een verklaring voor autisme: het gebrek aan vaardigheid om gedachten en gevoelens te erkennen, en het gebrek aan vaardigheid om stukken informatie te integreren tot coherente gehelen. Frith toonde dat de problemen in verband met communicatie, sociale interactie en buigzaamheid zich vanuit dit beginpunt ontvouwen. Dat de hypothese van Frith de test van de tijd heeft doorstaan, wordt met deze grondig herziene editie duidelijk. Geheel nieuw is het gedeelte van het boek waarin de recente bevindingen over autisme op neurologisch vlak worden beschreven. Frith besteedt ook aandacht aan de actuele hype over een mogelijke epidemie van autisme en aan de nieuwe diagnostische criteria voor autisme.

NRC (11-02-2006)
Mensen met autisme zijn zich niet bewust van zichzelf en dus ook niet van anderen. Het zelf van autistische mensen ontbreekt, dat is volgens de Britse psycholoog Uta Frith de spil van de aandoening. Verbindingen in de hersenen zijn te zwak, zodat de chef in het hoofd de greep verliest. - Interview

Humo (17-01-2006)
Interview met Uta Frith door Annemie Bulté. Frith is een internationale autoriteit inzake autisme. Twaalf jaar geleden schreef ze het eerste leesbare standaardwerk over deze mysterieuze stoornis met z'n tegelijk subtiele en wrede gevolgen. Die 'autismebijbel' heeft Frith nu geactualiseerd met nieuwe wetenschappelijke bevindingen van het afgelopen decennium.