Seks@relaties.kom! Bekijk groter

Seks@relaties.kom!

Werkboek voor mensen met een verstandelijke beperking - Deel 1: Seksualiteit

9789064453823

Verkrijgbaar

32,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2005
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 264p.

Meer informatie

Met CD-rom

We mogen niet, we zijn bang, we kunnen er niet over praten. Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben het recht op het vlak van seksualiteit eigen keuzes te maken. Seksualiteit en hoe ermee omgaan is een groeiproces. Experimenteren, leren door ervaring en vorming zijn dus belangrijk. Ervaringen en informatie onthouden leidt tot niet-adequaat gedrag. Er is nog veel handelingsverlegenheid bij de (professionele) omgeving om met mensen met een verstandelijke beperking hierover te praten. Dit boek wil handvaten aanreiken voor een gesprek. Ondersteunend visueel materiaal is essentieel bij een goede communicatie met personen met een verstandelijke beperking. Daarom werd er ook uitgebreid fotomateriaal aangemaakt: open en bloot, niets verhullend en met grote tederheid. Themas die aan bod komen zijn lichaam, lichamelijke veranderingen, seksuele gevoelens, masturbatie, voortplanting, vrijen, zwangerschap, geboorte, voorbehoedsmiddelen, seksueel overdraagbare ziektes.

Een wereldprimeur. Een werkboek voor mensen met een verstandelijk handicap en hun al dan niet professionele omgeving om samen te werken aan hun relationeel en seksueel welzijn. Het boek met cd-rom is de weerslag van jarenlange unieke praktijk van VMG (Vormingswerk voor Mensen met een Verstandelijke handicap en hun omgeving).

Dit boek bestaat uit

  • Achtergrondtekst: Relationele en seksuele vorming: waarom en hoe
  • Methodieken: Inleiding + concrete handleiding
  • Een cd-rom met 157 fotos en 54 werkblaadjes.

Zie ook Deel 2 - Relaties

Uitgave i.s.m. VMG

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Greet Conix

Greet Conix is sociaal agoog en coördinatrice van VMG.


Hilde Claerhout

Hilde Claerhout is sociaal cultureel werker en educatief medewerker van VMG.


An Ryckaert

An Ryckaert is orthopedagoog, seksuoloog en communicatiewetenschapper, lector sociaal werk aan de Artevelde Hogeschool en freelance medewerker van VMG.


Persartikels

Handiscoop (mei 2006)
Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben het recht op het vlak van seksualiteit eigen keuzes te maken. Het is van belang dat zij kunnen experimenteren en leren door ervaring en vorming. Voor ouders en begeleiders is het niet altijd eenvoudig om het thema seksualiteit ter sprake te brengen. Het boek "Seks@relaties.kom!" wil hiervoor handvaten aanreiken.

Klik (maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg) (april 2006)
Een gedegen werkboek uit België, om het onderwerp seksualiteit en relaties aan de orde te stellen in het vormingswerk met verstandelijk gehandicapten. Het boek gaat vergezeld van een cd-rom met 157 duidelijke tekeningen en 54 werkblaadjes

Zizo (maart 2006)
Dit boek is nu al een klassieker in zijn soort en ik ben ervan overtuigd dat dit werkboek zal helpen het taboe rond seksualiteitsbeleving bij mensen met een mentale handicap weg te nemen.

De Stem van de Ouders (Inclusie Vlaanderen) (maart 2006)
Dit werkboek ontstond binnen de schoot van vormingsorganisatie VMG. Daar waren ze al met vorming rond seksualiteit bezig toen dit onderwerp nog een taboe en een ‘gat in de markt’ was. Nochtans voelden heel wat ouders en professionals ook toèn al aan dat mensen met een handicap vragende partij waren naar vorming rond relaties en seksualiteit. Maar het water was nog veel te diep. (...) VMG weet, dankzij haar 15-jarige ervaring met deze thematiek, dat voorlichting een onaangepast gedrag aawakkert, een argument dat vroeger nogal dikwijls werd gehanteerd om niet aan seksuele voorlichting te doen. Samenstelster van het boek Greet Conix denk daar anders over: 'De chaos in het hoofd van de persoon met een verstandelijke handicap, die ontstaat door allerlei gevoelens en prikkels en lichamelijke veranderingen die hij niet kent, zal juist verminderen als de persoon kennis opdoet over wat hem overkomt. Een heel grote groep, vaak jonge ouders, is vragende partij voor begeleiding'.

Tof! Tijdschrift voor Toffe Mensen (maart 2006)
Er is een nieuw werkboek over seksualiteit. Het boek is voor je begeleider of familie. Op de cd-rom bij het boek staan werkbladen voor jou.
Foto's
Op de cd-rom staan ook veel foto's. Je leert meer over seksualiteit. Je kunt ook vertellen wat je zelf belangrijk vindt bij seks.
Raar
Mensen doen soms raar over seks. Dat is niet nodig, want seks hoort gewoon bij mens zijn. Wil je met het boek en de cd-rom aan de slag? Bespreek dit dan met iemand die jou kan begeleiden.

Tijdschrift voor Welzijnswerk (maart 2006)
Het boek met cd-rom is de weerslag van een jarenlange unieke praktijk van VMG.

Knack (22-02-2006)
Ze hebben recht op seks. Maar hebben ze ook recht op kinderen? De publicatie van een nieuw voorlichtingsboek voor mentaal gehandicapten maakt vragen los die haast niemand durft te stellen. (...) In dit werkboek over seksualiteit voor ouders, leerkrachten en begeleiders wordt niet rond de pot gedraaid. (...) - Interview met Greet Conix.

Gazet van Antwerpen (11-02-2006)
"We mogen niet. We zijn bang. We kunnen er met niemand over praten." Dat ook mensen met een mentale handicap naar een relatie en intimiteit verlangen, was jarenlang een huizenhoog taboe. Een interview met Greet Conix.

Tertio (08-02-2006)
'Seksuele vorming voor mensen met een verstandelijke beperking voorkomt misbruik en verhoogt de weerbaarheid.' Een interview met Greet Conix.

Het Laatste Nieuws (04-02-2006)
"Begeleiders vergaderen er veelvuldig over, maar vergeten vaak met de verliefden zelf over seks te spreken. Of ze horen hen uit, maar doen er niks mee. Dat vind ik onethisch." Interview met Greet Conix.

Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV), Nederland (februari 2006)
Als verzorgende krijg je nog wel eens te maken met het thema seksualiteit. Dit werkboek is een praktische handleiding voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, met cd-rom. Aan de hand van de beelden op de cd-rom kun je cliënten uitleg geven over onder meer voorbehoedsmiddelen, seks, voortplanting en homoseksualiteit. Handige gesprekstips en openingsvragen helpen je om de onderwerpen bespreekbaar te maken.

De Standaard (28-01-2006)
Seks@relaties.kom! Dat is de titel van het boek waarin de cursus van de vzw VMG een weerslag kreeg. Er hoort een cd-rom bij. De vzw geeft de cursus al 20 jaar, om mensen met een verstandelijke handicap over hun angsten heen te helpen. Soms komt iemand naar de cursus om 'goede manieren te leren'. Bijvoorbeeld een man die altijd aan zijn broek friemelt in het bijzijn van anderen. Greet Conix: 'Misschien heeft hij zin in masturberen en weet hij niet hoe dat moet. Dat leggen wij dan uit.'

TV Familie (25-01-2006)
'Mensen met een verstandelijke beperking hebben net zo goed recht op seksuele voorlichting. Helaas weten de meesten niet hoe eraan te beginnen', aldus Greet Conix.

Dit boek kwam ter sprake in volgende radio- en/of tv-programma's

  • 20/12/2005 - VRT-Radio 1-Lopende Zaken: interview met Greet Conix
  • 6/01/2006 - VTM-Nieuws (19 uur): item over Seks@relaties.kom

Prof.dr. Peter Adriaenssens (KULeuven - Directeur Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Vlaams-Brabant, vertrouwensarts-kinderpsychiater): 'Het nieuwe boek Seks@relaties.kom! is inderdaad zeer innoverend, ik ken geen analoog. Ik zou er graag naar verwijzen in opleidingen en zie het ook als een werkinstrument dat bruikbaar is om in instellingen hulp te bieden bij het onderscheid maken tussen gezonde/gewenste seksualiteit en grensoverschrijdend/seksueel misbruik.'