Anton Constandse Bekijk groter

Anton Constandse

Leven tegen de stroom in

9789067280990

Verkrijgbaar

19 bijdragen van uiteenlopende schrijvers geven tezamen een overzicht van Constandses ideeën en de ontwikkeling daarvan.

Meer details

13,60 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Papieren Tijger
Jaar van uitgave 1999
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 268p.

Meer informatie

Hij werd bewonderd om zijn zachtmoedigheid, maar gevreesd om zijn bijtend sarcasme. Hij werd gevangen gezet door zowel de Nederlandse staat als de Duitse bezetter. Aanvankelijk beschouwd als oproerkraaier groeide hij na de oorlog uit tot een gerespecteerd publicist, journalist en radiocommentator. Kortom het leven van Anton Constandse (1899 - 1985) was veelbewogen en vol uitersten.
Het is honderd jaar geleden dat die man van uitersten begon aan zijn leven tegen de stroom in. Dit boek herdenkt hem en introduceert zijn denken aan de hand van thema's die hem na aan het hart lagen (de Tweede Wereldoorlog, seksualiteit, godsdienst, wereldpolitiek et cetera).

Anton Constandse, Leven tegen de stroom in bevat negentien bijdragen van uiteenlopende schrijvers: humanisten, journalisten en mensen die hem persoonlijk hebben gekend. Tezamen geven zij een overzicht van Constandses ideeën en de ontwikkeling daarvan. Voor wie verder wil lezen is er een uitputtend en tot op heden ongeëvenaard bibliografisch overzicht.
Het resultaat is een eerbetoon, een biografie en een inleiding op het ideeëngoed dat nog steeds zeggingskracht en relevantie blijkt te bezitten.

Met bijdragen van: Fleur Bourgonje, André van Well, Peter Zegers, Hans van Deukeren, Rudolf de Jong, Bert Gasenbeek, Harmen van Houten, Pieter Edelman, Gerhard Binkhorst, Jan de Kievid, Marli Huijer, Henk Hofland, Laurens van Krevelen, Hans Ramaer, Kees Slager, Jan Loman en Anton Constandse.

In samenwerking met het Humanistisch Historisch Centrum

Auteurs

Bert Gasenbeek

Bert Gasenbeek (1953) is historicus aan de Universiteit voor Humanistiek, gespecialiseerd op het gebied van geschiedenis van het humanisme. Tevens is hij directeur van het Humanistisch Historisch Centrum. Hij publiceerde onder meer, met anderen: J.P. van Praag, vader van het moderne Nederlands humanisme; Rob Tielman, een begeesterd humanist; Multatuli, inspiratiebron voor vrijdenkers en humanisten.


Rudolf de Jong


Pieter Edelman