Passage naar Rome Bekijk groter

Passage naar Rome

De opzienbarende bekeringsreis van koningin Christina van Zweden 1654-1655

9789086842452

Verkrijgbaar

De reis naar Rome van koningin Christina van Zweden - juli 1654 tot december 1655 - verteld in de context van de woelige Europese geschiedenis van de nieuwe tijd. Op basis van nauwgezet historisch onderzoek.

Meer details

32,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 464p.

Meer informatie

Christina van Zweden (1626-1689) staat bekend als een van de meest extravagante monarchen van de zeventiende eeuw. Zij was 27 jaar toen ze aan haar grote persoonlijke ommekeer – haar troonsafstand en overgang tot het katholicisme – op imposante wijze gestalte gaf door de reis van haar leven te ondernemen van Stockholm via de Nederlanden naar Rome. De reis duurde van juli 1654 tot december 1655. Er was een samenzwering voor nodig waarin de keizer van het Heilige Roomse Rijk, de koning van Spanje en hun gezanten de hoofdrolspelers waren, en waarin jezuïeten als geheim agenten fungeerden. Hun inzet kon niet voorkomen dat Christina's triomftocht van de contrareformatie uitmondde in een aaneenschakeling van intriges en schandalen.

Sinds de kroniek door Christina's tijdgenoot Galeazzo Gualdo Priorato, die kort na haar aankomst in Rome werd gepubliceerd, is nooit meer een boek verschenen waarin de bekeringsreis centraal stond. Nauwgezet historisch onderzoek heeft nu geresulteerd in Passage naar Rome, waarin het verhaal in de context van de woelige Europese geschiedenis van de nieuwe tijd opnieuw wordt verteld.

Gerelateerde titels

Auteurs

Frans Godfroy

Frans Godfroy (1948) is journalist en onderzoeker. Hij schreef onder andere over de geschiedenis van het rebelse jaren '60 en '70 in het katholieke zuiden en de Tilburgse studentenbeweging (1969. Opstand in het Zuiden). Ook reconstrueerde hij de vluchtroute van Hugo de Groot van Loevestein naar Antwerpen voor wandelaars en fietsers.