Truus van Lier Bekijk groter

Truus van Lier

Van schoolmeisje tot verzetsvrouw

9789086842520

Verkrijgbaar

Het levensverhaal van de Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier, van joodse afkomst, lid van de roemruchte verzetsgroep CS-6, door één van haar eigen mensen verraden en in 1943 in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd.

Meer details

17,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 96p.

Meer informatie

Najaar 1943 werd Truus van Lier (1921-1943) in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd. Zij nam al vroeg deel aan het verzet tegen de Duitse overheersing. Wat dreef deze jonge vrouw, welke noodlottigheden bepaalden haar korte leven en hoe kwam zij in 1943 uiteindelijk terecht voor het peloton? De auteurs schetsen vanaf het begin van haar schooltijd het levensverhaal van deze Utrechtse verzetsvrouw

Geboren aan het begin van de jaren twintig in de vorige eeuw groeide zij op in een liberaal joods milieu, volgde een gymnasiumopleiding en studeerde Rechtswetenschappen. Zij raakte als student meer en meer betrokken bij het verzet, sloot zich aan bij de roemruchte verzetsgroep CS-6 en wist als infiltrant door te dringen bij de Waffen SS.  

Op vrijdag 3 september 1943 vermoordde zij de zeer foute Utrechtse NSB politiecommissaris G. Kerlen. Daarna dook zij onder. Enige dagen later werd zij in Haarlem door één van haar eigen mensen verraden, door een jonge joodse verzetsvrouw, die een relatie bleek te hebben met een charmante Duitse officier.  

 

Auteurs

Kees van Domselaar

Kees van Domselaar (1954) is dichter en publicist. In 2019 verscheen zijn derde gedichtenbundel bij uitgeverij De Arbeiderspers, getiteld De stille fanfare. Daarnaast was hij lange tijd als docent Nederlands en plv.rector verbonden aan het Christelijk Lyceum Zeist.


Michiel van Diggelen

Michiel van Diggelen (1957) is leraar economie, publicist en romancier. In 2013 verscheen zijn omvangrijke biografie van de schrijver Ab Visser. Van de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte (2018) verschijnt binnen afzienbare tijd het tweede deel.