Koloniaal België Bekijk groter

Koloniaal België

9789462673182

Verkrijgbaar

Rijkelijk geïllustreerde geschiedenis van de Belgische pogingen om een kolonie te verwerven. Van de mislukkingen in Kreta en Ghana tot de verovering en plundering van Congo. En het verzet daartegen.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

'Il faut à la Belgique une colonie!' Dat laat Leopold II in 1860 graveren op een steen van het Parthenon. Dit rijkelijk geïllustreerde boek vertelt die geschiedenis. Het begint bij Leopold I. Onze eerste vorst probeert al in 1837 (!) Kreta en Ghana in te lijven. Tevergeefs. Een paar jaar later haalt hij wel zijn slag thuis en sticht hij in Guatemala de bevolkingskolonie van Santo-Tomas. Het enige wat er vandaag nog van rest is een Belgisch kerkhof. Dan heeft zijn zoon meer succes. Ja, Leopold II zijn pogingen in Marokko lopen nog uit op een sisser: in de tuin van het paleis belandt rebellenleider Bou Hamara, door ons land bewapend met 1200 FN-geweren, in de leeuwenkooi. Maar dan komt Congo in het vizier. Aan de hand van de belangrijkste feiten en gebeurtenissen vertelt Lucas Catherine hoe de verovering en plundering van bestaande maatschappijen gebeurde, wat een en ander voor België betekende en hoe het volk zich verzette. En natuurlijk ook hoe de eerste Congolezen hier verzeilden toen ze in 1908 officieel Belg werden.

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Lucas Catherine

Lucas Catherine (1947) schrijft over de Arabische wereld, over Congo en over Brussel. Hij reisde meermaals naar Libanon, Palestina, Jordanië, Syrië en Irak en leefde enkele jaren in de Arabische wereld.
© foto Johan Depoortere

Uitgebreide bio-bibliografie


Persartikels

DeWereldMorgen (6-12-2021) - "Een keihard kritische analyse van onze geschiedenis neerschrijven in een vlot vertellend, aangenaam lezend verhaal, Lucas Catherine kan het en doet het ook nu weer.[...] Nogmaals een boek van Lucas Catherine dat Vergeten Zaken hun plaats geeft in de echte geschiedenis van Koloniaal België." - recensie door Lode Vanoost - lezen

Het Nieuwsblad (30-11-2021) - "Wie dacht dat Congo het enige Belgische koloniale avontuur was, onderschat de ijver van de Coburgs. Want 50 jaar vóór Leopold II Congo tot zijn speeltuin maakte, probeerde Leopold I al Ghana in te lijven. Koning-vader en koning-zoon zouden nog koloniale pogingen wagen in Guatemala, Marokko en zelfs China. Pogingen die Lucas Catherine beschrijft in zijn nieuwe boek Koloniaal België. 'Er valt niet veel over te stoefen, hè. Ze zijn allemaal mislukt.'" - lezen