De melkboer en de geschiedenis Bekijk groter

De melkboer en de geschiedenis

9789462672383

Verkrijgbaar

Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad vertelt John Vandaele de geschiedenis van de grote politieke, economische en ideologische verschuivingen hier en in de rest van de wereld.

Meer details

39,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 480p.

Meer informatie

Dit boek is als een caleidoscoop. Aan de hand van kleine verhalen vertelt John Vandaele een grote geschiedenis. Twee wereldbranden en de lessen die daaruit werden getrokken, mensenrechten als medicijn tegen het eeuwige ‘wieder en gieder’, de hoogdagen van de welvaartsstaat en de aanvallen erop, de turbo van het neoliberalisme, de ecologische catastrofe, de crises van het systeem: het relaas omspant een kleine eeuw. Alles begint bij zijn grootouders, boeren op het West-Vlaamse platteland – hun eerste auto, hun wantrouwen tegen de nieuwe sociale zekerheid, hun boomgaard vol bijenkasten – maar loopt in een rechte lijn naar het leven in het 21ste-eeuwse Gent waar burgers mee het heft in handen nemen. Veel van wat zij beleven, weerspiegelt de grote politieke, economische en ideologische verschuivingen hier en in de rest van de wereld. Een persoonlijke intellectuele odyssee als een geschiedenis verteld vanuit de woonkamer, wijk en stad.

Downloaden

Auteurs

John Vandaele

John Vandaele is journalist bij MO*.


Persartikels

Apache.be (16/01/2023) - "Globalisering, persoonlijk en dichtbij" Analyse - lezen

Kritisch lezen - humanistischverbond.be (1/12/2022) - "Dit boek van John Vandaele is vooral aantrekkelijk door de meeslepende verhaaltrant, waarin het boeiende levensverhaal van een sterk betrokken persoon uitstekend gecombineerd wordt met diepgaande analyses en conclusies over het wereldgebeuren. Warm aanbevolen." - lees de recensie van Karel D’huyvetters

HUMO (29/11/2022) - Jasper Van Loy bespreekt: "Voor wie zijn blik op de geschiedenis graag breder en wat behoedzamer wil, is er De melkboer en de geschiedenis van John Vandaele. De journalist wisselt bijna vijfhonderd bladzijden lang af tussen zijn eigen levensverhaal als West-Vlaamse boerenzoon en een politiek-maatschappelijke samenvatting van de laatste twee eeuwen [...] een leerrijk en genietbaar boek [...] een erudiete en verwonderde blik op één van de woeligste periodes uit de wereldgeschiedenis: die waarin we nu leven."

De Lage Landen (8/11/2022) - Lieven Desmet recenseerde: "De geschiedenis wordt behapbaar als ze verteld wordt door iemand die haar heeft meegemaakt. John Vandaele lardeert de grote wereldhistorie van de voorbije eeuw met kleine verhalen. Hij put daarvoor uit zijn eigen familiegeschiedenis: het gezin Vandaele uit het West-Vlaamse gehucht Verre-Ginste, bij Oostrozebeke." - lees de recensie

DeWereldMorgen (3/10/2022) - "John Vandaele vertelt over zijn boek - lezen/kijken